“Ben Okurum”un yeni konuğu Klinik Psikolog Deniz Bolşoy

Haziran 18, 2021

“Ben Okurum”un yeni konuğu Klinik Psikolog Deniz Bolşoy

Deniz Yüce Başarır’ın storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni konuğu Klinik Psikolog Deniz Bolşoy.

Deniz Yüce Başarır, Deniz Bolşoy ile birlikte, Norveçli yazar Vigdis Hjorth’un sarsıcı romanı Miras’ı konuşuyor. Bolşoy, 50 yaşlarındaki kadın kahramanının çocukluk travmasından yola çıkan romanı “Çocuklukta travma yaşamış, ihmal ya da şiddet öyküsü olan insanların o korkusunun ve verilen hasarın kalıcılığı üzerine çarpıcı bir roman” olarak tanımlıyor. “Travmanın izi asla sıfırlanmaz.” diyen psikolog, “Miras’ın özeti bence, kimse tarafından ciddiye alınmadığı için ana karakterinin canının daha çok yanıyor olması. Travmanın yarasının kapanmama nedeni zaten travmanın görmezden gelinmesi.” sözleriyle bir acının görülmemesinin, duyulmamasının ve ciddiye alınmamasının kişiye daha büyük bir acı yaşattığını vurguluyor. Bolşoy, bu konudaki mesleki tecrübesini ise “Birçok danışanımın görülmeyi, duyulmayı, anlaşılmayı yaşadıktan sonra kendiliğinden iyileştiğini gördüm ben.” şeklinde aktarıyor.

Sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünün odağına, Norveçli yazar Vigdis Hjorth’un 50 yaşlarındaki kadın kahramanının çocukluk travmasından yola çıkan romanı Miras yerleşiyor. Deniz Yüce Başarır, yazarın gerçek hikâyesini yansıttığı için ülkesinde büyük tartışmalara neden olan ve çok satan romanı, klinik psikolog Deniz Bolşoy ile konuşuyor. Bolşoy kitapta bahsi geçen karakterlere mesleğinin çerçevesinden bakarken, Başarır’ın da romanın edebi yönlerine vurgu yaptığı sohbet, hassas konular etrafında dönüyor. Romanın kahramanı Bergjlot’un travması babasından kaynaklanıyor, ama yarasını sağaltmayı başaramayışı annesinden ve onun hikâyesine karşı duyarsız kalmayı tercih eden kız kardeşlerinden… Bir miras hikâyesi gibi başlayan kitapta okurlar geçmişin karanlık izlerine doğru yol alıyor. 2016 yılında ülkesi Norveç’te yayımlanan, 2019’da da İngilizce’ye çevrilerek dünyanın birçok köşesine ulaşan bu hüzünlü ses, okurun ve podcast dinleyicilerinin zihinlerine başka metinleri, tiyatro oyunlarını, sinema filmlerini de taşıyor.

Bölüm konuğu Deniz Bolşoy, Miras’taki aile ilişkilerini “Bizim ‘işlevsel olmayan aile modeli’ dediğimiz, o dram üçgenine çok uyuyor. Bir tane kurban, bir tane yargıç, bir tane de kolaylaştırıcı var bu dram üçgeninde. Anne, babanın kolaylaştırıcısı, babanın davranışlarını örtüyor, görmezden geliyor.” şeklinde anlatıyor. Başkahramanın babası içinse “Aklınıza gelebilecek her türlü kişilik bozukluğunun olduğu bir baba profilinden bahsediyoruz bu romanda. Korku üzerinden iktidar kuruyor baba. Bütün sistem gücü elinde bulundurmak üzerine kurulu.” yorumunu yapıyor.

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

edebiyathaber.net (18 Haziran 2021)

Yorum yapın