“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu Karin Karakaşlı

Ekim 27, 2022

“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu Karin Karakaşlı

Deniz Yüce Başarır, storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde Karin Karakaşlı’yı konuk ediyor.

Bölümünün odağına, Andre Aciman’ın 2017 yılında beyazperdeye de aktarılan romanı Adınla Çağır Beni alınıyor. Başarır’ın bölüm konuğu yazar Karin Karakaşlı “Hafıza ve zamanla da en az aşk kadar derdi olan bir roman,” dediği Adınla Çağır Beni’nin, herkesi kendi çocukluğuna, gençliğine götüren bir yanı olduğunu söylüyor ve “Herkesin, içinden geçmek için bu hikâyeye bir şans vermesini dilerim,” ekliyor. “Andre Aciman çok büyük bir atmosfer kurma ustası. Adınla Çağır Beni’nin beş duyuya birden seslenen bir yanı var,” diye devam eden Karakaşlı “İyi ki içimizden biri bu hikâyeyi yazmış!” diyor. 

İki arkadaş, Mısır asıllı Amerikalı yazar Andre Aciman’ın çok ses getiren ve 2017 yılında beyazperdeye de aktarılan romanı Adınla Çağır Beni’yi konuşuyorlar. Karakaşlı’nın, romanın unutulmaz kahramanı Elio’yu kendi anılarından bir parça gibi anlattığı sohbet aşktan, tutkudan, hayal ve saplantılarımızdan yola çıkıp, hafızanın derinliklerine kadar uzanıyor. Her zaman olduğu gibi romandan en güzel bölümlerden bazıları da Başarır’ın sesinden dinleyicilere ulaşıyor. 

Bölüm konuğu Karin Karakaşlı, Adınla Çağır Beni’nin başkahramanının kendisi için önemini “Elio’ya bir kurgu karakter olarak bakamadığım gibi, çok da müteşekkirim. Bana hayatımda bu kadar açılmış hayatımda kim var diye de sorgulattı. Kendi anılarımın bir parçası olarak görüyorum, bir kurgu karakter olarak göremiyorum onu,” sözleriyle anlatıyor. Karakaşlı, romanla ilgili önemli bir noktaya ise şu sözleriyle dikkat çekiyor: Adınla Çağır Beni’yi klasik anlamda bir gay hikâyesi diye tanımlamak, LGBTi edebiyatının bir parçasıdır demek kitabın katmanlarına haksızlık olur. Ama bu hikâyenin artık beni böyle bileceksiniz demek konusunda çok çok cesaretlendirici bir yönü var.”

Andre Aciman özü sözü bir olma gibi bir duygu uyandırıyor bende. Külliyatını da o anlamda varyasyonlar gibi görüyorum, müziğe de çok yakın durduğu için,” yorumunu yapan Karin Karakaşlı, “Kendisine mesele ettiği, meram anlatmak istediği bir şeyler var ve farklı türler denese de -roman, deneme, akademisyen yönü de çok baskın-, aslında dönüp dolaşıp aynı yere geliyor. Sanki bir ana ezgiyi hep yakalıyor ve onun ekseninde en iyi anlatacağını düşündüğü, bunun için doğduğunu düşündüğü bir şeyleri anlatıyor. Bunlar içerisinde de aidiyetsizlik önemli yer tutuyor tabii,” diye devam ediyor. 

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

edebiyathaber.net (27 Ekim 2022)

Yorum yapın