Balkan Naci İslimyeli Sergisi ve Sempozyumu Aynalı Geçit’te devam ediyor

Mayıs 8, 2024

Balkan Naci İslimyeli Sergisi ve Sempozyumu Aynalı Geçit’te devam ediyor

2022 yılında aramızdan ayrılan Balkan Naci İslimyeli anısına Sanat Kritik ve Aynalı Geçit iş birliğinde gerçekleştirilen “Balkan Naci İslimyeli Sergisi ve Sempozyumu” 16 Mayıs tarihine kadar Avrupa Pasajı’nda görülebilir.

Küratörlüğünü Gülfem Dedeoğlu’nun, projenin Nedret Öztokat Kılıçeri tarafından yürütüldüğü “Balkan Naci İslimyeli Sergisi ve Sempozyumu”, sanatçının edebiyatı ile geçmişten günümüze uzanan çizgide ortaya koyduğu farklı türlerdeki eserlerine odaklanıyor. İslimyeli’nin farklı tarihlerde farklı sergiler vesilesiyle izleyicilerle buluşan işleri üzerinden gerçekleştirilen sergi, sanatçının kendisini, dünyayı ve sanatı hangi perspektiften değerlendirdiğini ortaya koyuyor.

Balkan Naci İslimyeli’nin sanatı ile edebiyatını bir araya getiren ve sanatçının farklı kimliklerini ön plana çıkaran “Balkan Naci İslimyeli Sempozyumu” Aynalıgeçit’te düzenleniyor. Sempozyum çerçevesinde Nedret Öztokat Kılıçeri, Bedri Baykam, Eva Şarlak, Beral Madra, Genco Gülan, Fırat Arapoğlu, Kıymet Giray, Seval Şahin, Seval Bulutoğlu, Erkan Doğanay, Abdullah Ezik, Hasan Turgut, Çağatay Yılmaz, Şermin Kıvanç Seval, Özge Yılmaz, Pınar Aygün ve Gökhan Balkan’ın birer bildiri sunacak ve İslimyeli üzerine yeni açılımlar geliştirmeye çalışacak.

Nedret Öztokat Kılıçeri’nin sergi ve sempozyuma eşlik eden, Balkan Naci İslimyeli ile ilgili metinlerini bir araya getiren Resimdeki Söz başlıklı kitap Sanat Kritik Yayınları tarafından yayımlandı. Bu kitap sanatın dili ile bilimin dilini kullanan iki çalışkan insanın buluşmasına tanıklık etmektedir. Birisi bireysel ve toplumsal sorunları resim ve yerleştirme sanatının diliyle yeniden sunan Balkan Naci İslimyeli; diğeri bu yapıtları bilimsel bir bakış açısıyla çözümleyen, görünenden görünmeyene, biçimden anlama ve iletiye giden incelemeler yapan Prof. Dr. Nedret Öztokat Kılıçeri. Burada yer alan çalışmalar Balkan Naci İslimyeli’nin resimlerini, yerleştirmelerini incelerken sanatçının da diğer insanlar gibi toplumun açmazlarını dert edinebileceğini; sanata başka bir açıdan da bakılabileceğini ve yalnız sanatçının değil yapıtın da anlam(lar) üretebileceğini, hiç beklenmedik iletiler verebileceğini büyük bir incelik ve yansızlıkla göstermiştir. Bu kitap sanatla bilimin iş birliği ile yazılmıştır.

edebiyathaber.net (8 Mayıs 2024)

Yorum yapın