Arthur C. Clarke’ın DNA’sı uzay yolcusu

Temmuz 1, 2013

Arthur C. Clarke’ın DNA’sı uzay yolcusu

Amerikalı bilimkurgu yazarı Arthur C. Clarke‘ın ölümünden önce alınan saç örneği NASA’nın yapacağı ilk güneş yelkeni yolculuğunda uzayın derinliklerine taşınacak.

Uzay aracı “Sunjammer”ın adı, Clarke’nin 1964’te yazdığı ve uzayda güneş yelkenleri arasında yapılan bir yarışı anlattığı öykünün adından alıntı.

Seyahat, ailelere yakınlarının küllerini uzaya gönderme fırsatı veren “anısal uzay uçuşları” düzenleyen (Sunjammer’da Clarke’a eşlik 8 bin pounda mal olacak) Celestis adlı şirket tarafından organize ediliyor.

Güneş yelkeni, Celestis’in ebeveyn şirketi Space Services Holdings’in de aralarında olduğu uzay-havacılık şirketlerinin de katılımıyla NASA önderliğinde geliştirilmiş.

Space Services Holdings’in icra kurulu başkanı Charles Chafer, Clarke’la ilk kez 1982’de Viyana’daki BM konferansında tanıştığını belirterek “Uzaya olan ilgim geniş ölçüde ‘2001 Uzay Yolu Macerası’ (2001: A Space Odyssey) filmine dayanıyor. Bir güneş yelkeni seyahati planladığımız 2000’de ondan DNA’sını içeren bir saç örneği istemiştik. O dönemde ortaklarımdan biri Sri Lanka’daki evine kadar gidip örneği almıştı” dedi.

Clarke saç örneğine iliştirdiği notta “İşte birkaç tel, daha fazlasını vermek isterdim ama harcayacak pek fazla saçım yok” ifadesini kullanmış.

Bir başka ünlü yazar, Hunter S. Thompson’ın külleri de geçen yıl yazarın Colorado’da çiftliğinden fırlatılan bir roketle gökyüzüne gönderilmiş olsa da, Clarke, gelecek yıl güneşe doğru yapacağı 3 milyon kilometrelik yolculukla uzayda en ileri noktaya seyahat edecek yazar olacak.
Kaynak: Guardian (1 Temmuz 2013)

Yorum yapın