Arter, 25 Haziran’da “Uzun Cumartesi” ile gece yarısına kadar açık

Mayıs 24, 2022

Arter, 25 Haziran’da “Uzun Cumartesi” ile gece yarısına kadar açık

Arter, “Uzun Cumartesi”ler ile kapılarını ziyaretçileri için gece yarısına dek açık tutuyor. 25 Haziran 2022 Cumartesi günü, Arter’in güncel sergileri OyunBu | ThisPlay, Bill Fontana: İo’nun Yeni Sesi, Locus Solus, Ahmet Doğu İpek: Başımızda Siyahtan Bir Hâle ve Koyun Koyuna’nın yanı sıra Kütüphane ve Kitabevi de 11:00-24:00 saatleri arasında açık olacak.

ARTER’DE DEVAM EDEN SERGİLER

Küratörlüğünü Emre Baykal’ın üstlendiği OyunBu | ThisPlay sergisi, Arter Koleksiyonu’ndan seçilen yapıtları çocukluk ve oyun kavramları etrafında bir araya getiriyor. Oyunun özgürleştiriciliğini, gerçekliği askıya alıp yeniden kurgulayışındaki kural tanımazlığını, gündelik olanın dışına taşma ve tamamen kendine ait bir düzen üretme şekillerini sanat yapıtları tarafından sunulan deneyimler bağlamında araştırmayı hedefleyen sergi hem yetişkinler hem de çocuklar için aslında kazananı olmayan ya da herkesin kazandığı bir oyun alanı açıyor.

Arter’in “Sesli Dizi” serisi kapsamında Melih Fereli küratörlüğünde gerçekleştirdiği beşinci sergisi, kurumun Bill Fontana’ya özel sipariş ettiği İo’nun Yeni Sesi isimli çok kanallı ses/video yerleştirmesini Karbon’da izleyiciyle buluşturuyor. İo’nun Yeni Sesi sanatçının, İstanbul Boğazı’nın çeşitli noktalarında, ayrıca Bizans döneminden kalan Şerefiye (Theodosius) Sarnıcı ve Yerebatan (Bazilika) Sarnıcı’nda gerçekleştirdiği kayıtları temel alıyor. Dünya prömiyerini Arter’de yapan eser, serginin yapımı ve yapıtın Arter Koleksiyonu’na dahil edilmesi süreciyle ilgili finansman ihtiyacının tümünü karşılayan Grundig’in değerli katkılarıyla izleyiciyle buluşuyor.

Doğa ile kültürün birbirlerine nüfuz etme ve birbirlerini etkileme biçimleriyle ilgilenen Locus Solus başlıklı yeni grup sergisi, merkezine aldığı doğa fikrini olgular, kurgular ve duygular perspektifinden irdelemeyi amaçlıyor. Küratörlüğünü Selen Ansen’inüstlendiği sergi, Arter Koleksiyonu’ndan seçilen yapıtlarla, bu sergi için üretilmiş işlerin de aralarında yer aldığı mekâna özgü büyük ölçekli üretimleri bir araya getiriyor.

Ahmet Doğu İpek’in son iki yılda farklı mecraları kullanarak bu sergi bağlamında ürettiği eserleri bir araya getiren Başımızda Siyahtan Bir Hâle başlıklı kişisel sergisi, ışıksızlık durumundan yola çıkarken bireysel ve kolektif, fiziksel ve duyumsal boyutları buluşturuyor. Selen Ansen küratörlüğündegerçekleşensergide yer alan yapıtlar, hem kendi mantığına sahip hem de zamanımızın gerçekliğine nüfuz eden başlı başına bir dünya oluşturuyorlar.

Arter’in giriş kat galerisinde ücretsiz olarak ziyaret edilebilen Koyun Koyuna başlıklı grup sergisi ise çağdaş sanat yapıtlarının yanı sıra daha erken tarihli temsilleri ve arkeolojik nesneleri uyku teması etrafında bir araya getiriyor. Küratörlüğünü Eda Berkmen’in üstlendiği sergi, bilişsel süreçlerdeki değişim ve düşük yoğunlukta fiziksel aktiviteyle tanımlanan ve canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için temel bir gereksinim olan bu durağan ve gizemli dinlenme durumuna farklı yaklaşımlar sunuyor. Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden erişilebilir. Pazartesi hariç her gün açık olan Arter, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

edebiyathaber.net (24 Haziran 2022)

Yorum yapın