Anne Case ve Angus Deaton’tan kapitalizmin geleceğine dair sorgulama

Mart 12, 2024

Anne Case ve Angus Deaton’tan kapitalizmin geleceğine dair sorgulama

Anne Case ve Angus Deaton’ın Umutsuzluktan Ölmek ve Kapitalizmin Geleceği adlı kitap Dergâh Yayınevi tarafından Bilge Özensoy çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre mahpusların yaklaşık üçte biri uyuşturucu suçlarından cezaevinde bulunuyor. Amerika’da çok okunan ve tartışılan, Dergâh Yayınları tarafından da geçtiğimiz ay ülkemizde yayımlanan Umutsuzluktan Ölmek ve Kapitalizmin Geleceği adlı kitap ise uyuşturucu, alkol ve ilaç bağımlılığı üzerinden kapitalizmi ele alıyor. Kitapta, Anne Case ve Nobel İktisat Ödülü sahibi Angus Deaton, kapitalizmin günümüzde aldığı şeklin insanları umutsuzluktan öldürdüğü tezini ortaya koyuyor.

Anne Case ve Nobel İktisat Ödülü sahibi Angus Deaton tarafından kaleme alınan Umutsuzluktan Ölmek ve Kapitalizmin Geleceği istatistik veriler ışığında sistemin yüzüstü bıraktığı insanların hikâyelerinin ardındaki yapısal sorunları irdeleyerek Amerika’yı içten kemiren çürümeyi ortaya çıkarıyor, gidişatın bizatihi kapitalizmin geleceğini tehdit eder hale geldiği iddiasını ortaya koyuyor.

Amerikan kapitalizminin efsunlu vaatlerinin, “Amerikan Rüyası”nın boşa çıktığı, neoliberalizmin en ateşli savunucuları tarafından dahi terkedildiği bir zamandayız. Dünyanın dört bir köşesinde pandemiden çok evvel başlamış neoliberal yıkımın etkileri üzerine birçok kitap yazıldı: Orta sınıfın erimesi, üretimin gelişmiş ve hatta gelişmekte olan ülkelerden demokrasi ve işçi haklarının pek uğramadığı ülkelere kaydırılması, işçi sınıfının hizmet sektörüne mecbur edilmesi ve diğer dönüşümlere dair pek çok inceleme var.

Anne Case ve Nobel İktisat Ödülü sahibi Angus Deaton ise Amerika’da çok okunmuş ve tartışılmış bu çalışmada kapitalizmin günümüzde aldığı şeklin insanları umutsuzluktan öldürdüğü tezini ortaya koyuyor. Case ve Deaton bu sürecin yarattığı yıkımın son derece şahsi fakat kitleselleşmiş bir cephesine eğiliyor. Uyuşturucu, alkol, ilaç bağımlılığı küresel bir sorun haline geldi. Geleceği elinden alınmış yüz binlerce insan her sene içinden çıkamadıkları maddi sorunların çaresini hissizleşip gerçekliklerini bir anlığına dahi olsa unutabilecekleri vasıtalarda arıyor.

Bu kitap bağımlılık sorunlarının her yıl katlanarak arttığı, maddeye bağımlı şiddet vakalarının günaşırı ana haberlere düştüğü ülkemizdeki umutsuzluk salgınının nerelere varabileceğini görmek açısından ufuk açıcı bir kâbus sunuyor.

edebiyathaber.net (12 Mart 2024)

Yorum yapın