Anadolu’nun zengin mirasına yeni bir bakış | Temmuz Alkın

Mart 11, 2021

Anadolu’nun zengin mirasına yeni bir bakış | Temmuz Alkın

Evvel zaman içinde / Sözcükler dolaşırmış dilden dile / Sizde, bizde, kimde, nerede? / Efsaneler her yerde / Biri bunları düşünde gördü belki de / İster inan ister inanma söylediklerime. Anadolu topraklarını birbirinden güzel efsaneleri aracılığıyla karış karış gezmeye var mısınız? Bu yolculukta Anadolu Efsanelerinin Peşinde kitabı size rehberlik edecek.

Başarılı ve ödüllü çocuk kitabı yazarı Mavisel Yener’in yeni kitabı Anadolu Efsanelerinin Peşinde şubat ayında Doğan Egmont’tan yayınlandı. Kitabın sayfalarını süsleyen birbirinden başarılı çizimler Cem Kızıltuğ imzası taşıyor.Anadolu’nun kültürel ve tarihi geçmişini anlatan kitap, bize her daim ilginç bir dünyanın kapılarını aralıyor: Efsaneler.

Kulaktan kulağa, dilden dile nesiller boyu aktarılarak toplumsal bellekte yer edinen bu efsaneleri keşfederken geçmiş zamanlara doğru da bir yolculuğun da kapıları aralanıyor. Yoğun bir çalışma sürecinden geçerek hazırlandığı belli olan kitapta her bir efsane ayrı bir yöreye ait. Üstelik hepsinin kendi coğrafyasına özgü ve kendine has tekerlemeleriyle açılışı yapılıyor.

Anadolu’yu diyar diyar gezmek için bir kılavuz

Anadolu kelimesinin kökeninden, Lokman Hekim’in öyküsüne, Midas’ın eşek kulaklarına, oradan peri bacalarına ve Gordion düğümüne efsanesine, dillere destan gülün birbirinden ilginç otuz üç efsaneden oluşan kitap, okurunu farklı zamanlara, dünyalara, yerlere götürüyor. Aynı zamanda da tanımı gereği gerçek üstü ve hayale dayanan efsaneleri yeni bir perspektiften okumak imkânı sunuyor.

Eski Anadolu uygarlıklarından, ardından gelen Selçuklu Dönemi’ne tarihin çok geniş bir aralığında gezinen kitapta yer alan efsaneler aracılığıyla açgözlü olmamak, güzellik, tevazu, paylaşmak, dürüstlük, sadakat gibi değerlere dair de sıkıcı olmak tehlikesine düşmeden küçük mesajlar veriyor. 7 yaş ve üstü için hazırlanan kitap, Kızıltuğ’un çizimleri sayesinde de bir üst boyuta taşınmış. Okurlarının hayal gücünü zenginleştirirken, efsanelerin ruhunu da büyüten çizgi ve renkleriyle kitabı daha da cazip kılıyor.

Efsanelerle dolu topraklara yolculuk

Ankara’dan Çukurova’ya, Denizli’den Elazığ’a zengin Anadolu toprağının efsanelerini keşfettirmek için hazırlanan kitaptaki hikayelerin bazılarını önceden duymuş olabilirsiniz, kimileri ilk kez tanışacaksınız. Bütün bu efsanelerin ortak yönü Yener’in usta kalemi ve yalın anlatımı ile zenginleşmiş olmaları. Bu noktada önemli bir inceleme sürecinin izleri de hemen hissediliyor.

Bilindik efsaneleri kendi anlatımıyla yoğurup daha lezzetli bir biçime getirerek okuyucuyla buluşturan yazar, çocukların bu efsaneler aracılığıyla yaşadıkları topraklara merakının artmasını ve araştırıp öğrenmeye yönelmelerini sağlayacak türden. Kitabın kazanımları bunlarla da sınırlı değil. Sonunda yer alan etkinlik kısımları okuyucuların okuduklarını kendi araştırmalarıyla destekleyip ileri taşımasını teşvik ediyor. Şimdi söz sırası sende kısımları kitaba interaktif bir nitelik kazandırıyor. Aynı zamanda çocuklara yazmaları, çizmeleri, araştırmaları için ilham oluyor.

Temmuz Alkın – edebiyathaber.net (11 Mart 2021)

Yorum yapın