“Şişko Patates” deyip geçme! | Gaye Dinçel

Eylül 2, 2013

“Şişko Patates” deyip geçme! | Gaye Dinçel

Seza Kutlar Aksoy’un Şişko Patates adlı kitabı, 9 ve üzeri yaş grubu için yazılmış. Ferit Avcı’nın resimlediği kitap Can Çocuk‘tan.

Tombulluğu nedeniyle kahramanımız Çiçek’le dalga geçiyor, ona “şişko patates” diyorlar. Çiçek, bu burnu büyük çocuklardan uzak durup kendini kollamaya çalışıyor.

Yazlıktaki komşularının Ada ve Alara isimli iki küçük kızı var. Onlara baş belası mı dese, şirin mi dese… Mecburen onlarla vakit geçiriyor. Bu cimcimeleri nasıl oyalamalı? Masal anlatsa işe yarar mı? Hem de nasıl!

“Çiçek, arada bir deniz salyangozlarını kulağına tutarak masal anlatmaya başladı. İlk masal, Alaaddin’in Sihirli Lambası’ydı. Kızların merakı, büyülenmiş bakışları görülecek şeydi.”

Çiçek, sürekli sıkılıp bir şeyler yemenin dışında masal anlatarak kendine yeni bir alan açıyor. Üstelik kendisi gibi tombul olan Timur’la tanışıyor. Bir de zayıf olduğu halde şımarık olmayan Sırma’yla. Yeni arkadaşları diğerleri gibi önyargılı değil. Onlarla birlikte masal dünyasında kaybolmak ne güzel!

Seza Kutlar Aksoy, pek çok yarışmada ödül kazanmış bir yazar. Akıcı kalemiyle Çiçek’in yaşadıklarını heyecanla örüyor.

Özellikle yetişkinler okumalı bu kitabı. Önyargılarınızdan kurtulmak için iyi bir fırsat. Çocuklara da lazım tabii. Onlara da az olumsuz yargı yüklenmiyor ne de olsa…

Gaye Dinçel – edebiyathaber.net (2 Eylül 2013)

Yorum yapın