Alâ El Asvani’den “Yakupyan Apartmanı”

Ekim 28, 2016

Alâ El Asvani’den “Yakupyan Apartmanı”

YakupyanApartmani_K_13.5x21rev2.inddAlâ El Asvani‘nin “Yakupyan Apartmanı” adlı romanı, Avi Pardo çevirisiyle Maya Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Toplumsal gerçekçi yazar Alâ El Asvani, Yakupyan Apartmanı’nda, 90’lı yılların Mısır’ında birbirinden farklı insanların bir araya geldiği bir apartmanı, arka plandaysa o dönemin sosyal yapısını anlatıyor. Bir zamanlar seçkin ve gösterişli olsa da gün geçtikçe Kahire’nin kirli havası ve koşturmacası içinde çürüyüp giden Yakupyan Apartmanı’nın ve sakinlerinin hikâyeleriyle birlikte, aslında tüm insanlığın kusurlu ve kırılgan taraflarını ele alıyor.

Kendini “kadın bilimi” uzmanı ilan eden eski bir aristokrat, tutkulu bir genç kadın, köktenciliğe meyilli bir öğrenci, bir polise amansızca tutulmuş bir gazeteci, Kuran’ın emirlerini kendi çıkarları doğrultusunda çarpıtmaktan çekinmeyen bir siyasetçi…

Yakupyan Apartmanı, yayımlandığı dönemde ülkesinde çok ciddi tartışmalara yol açmış, en çok okunan ve en çok dile çevrilen Arapça romanlardan biri olmuştur. 2006 tarihli sinema uyarlaması, Mısır sinemasının en büyük bütçeli filmlerindendir; uluslararası sinema festivallerinde gösterilmiş ve pek çok ödül almıştır.

“Büyüleyici ve kışkırtıcı… Modern Mısır toplumuna ve kültürüne olağanüstü bir bakış.”

–New York Review of Books

edebiyathaber.net (28 Ekim 2016)

Yorum yapın