Aklıselim yollarla “Güç Kazanma Sanatı” | Burak Soyer

Ekim 30, 2023

Aklıselim yollarla “Güç Kazanma Sanatı” | Burak Soyer

Furkan Eroğlu’nun yeni kitabı “Güç Kazanma Sanatı”, davranış felsefesinden aldığı kuvveti, yazarın aklıselimlik öğretisi ışığı altında birleştirerek, kişisel isteklerimizi çağdaş ve akıldan geçen bir yolla nasıl elde edebileceğimizin ipuçlarını veriyor. 

1989 yılında Ankara’da, eğitimci, araştırmacı ve sanatçı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Furkan Eroğlu, 2006 yılında Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Temel Bilimler Bölümü’nü kazanmış. Lisans eğitimi sürerken insan, toplum ve davranış konularına odaklanarak babası ve aynı zamanda hocası olan Prof. Dr. Türker Eroğlu’ndan antropoloji ve Halk Bilimi dersleri almaya başlamış. Üniversiteye girmeden önce Türkiye’nin birçok bölgesinde, Halk Bilimi’nin saha araştırmalarında bulunan Eroğlu, bu çalışmalarda, kültürü doğuran inanç-inanış, davranış kalıpları, gelenek-görenek gibi konularda bilgi sahibi olmuş. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra, yine Halk Bilimi üzerine master yapan Furkan Eroğlu, 2014 yılında “Sosyal Bilimler Alanında Bilim Uzmanı” unvanı almış. Aynı yıl içerisinde, Ankara Gazi Üniversitesi’nde Halk Bilimi Doktora programına kabul edilmiş. Faruk Eroğlu, Bireysel-Kitlesel Davranış, Markalaşma, İtibar, Aklıselimlik-Sağduyulu Yaklaşım, Liderlik, Etkili İletişim, Propaganda, Algı Yönetimi, Strateji Geliştirme ve benzerleri gibi alanlarda danışmanlıklar ve eğitimler vermiş, bir yandan müzik endüstrisinde faaliyetlerini sürdürmüş. 

Davranış Bilimleri, Halk Bilimi ve Müzik Bilimi olan Eroğlu’nun geliştirdiği özel metotları ve yarattığı “Davranış Felsefesi” ekolü üzerine yayımlanmış doktrin/öğreti kitapları bulunan Furkan Eroğlu’nun Destek Yayınları’ndan çıkan son kitabı “Güç Kazanma Sanatı” da aklıselimlik öğretisi ışığında “konformist bilgelik”i bir yana bırakıp aklın ganimetlerinden faydalanarak kişisel isteklerimiz yerine getirmenin yollarını anlatıyor. 

Furkan Eroğlu’nun kitabı yerine tam oturan şu soru etrafında şekilleniyor: “Dünyada mevcut ve mümkün olanı neden kendi aklımız ve çabamızla elde etmek yerine evreni neden tedarikçi olarak kullanalım?” Cevabını da davranış felsefesine dayanan aklıselimlik öğretisi ışığında veren yazar, önümüze koyduğu 17 “altın yasa”yla, tüketmekten başka çare bırakmayan sözde yöntemlerin dışına çıkarak istediğimiz şeyi nasıl elde edebileceğimizin yollarını gösteriyor. İnsan aklını tanımanın değeriyle işe girişen Eroğlu, kendimizden kaçmamızı, sahte sırların peşine düşmememizi, madalyona çift yönlü bakmayı öğrenmemiz gerektiğini, şansa inanmanın bir eylem olduğunu, davranış felsefesi hakkında edineceğimiz bilginin hayatımıza nasıl yön vereceği gibi konulara değinerek nihayetinde eyleme geçmemizi salık veriyor. 

“Güç Kazanma Sanatı”, adım başı önümüze çıkan içi boş “öğretileri” tamamen bir kenara bırakarak, aklın hazinesinden faydalanmamız gerektiğini savunuyor. Furkan Eroğlu’nun akademik kimliğinden ayrılmadan geliştirip okurun karşısına koyduğu öğretiler, net ve akla uygun biçimde şekillenerek yine aklın hizmetiyle bireyin yolunu bir araya getiriyor. 

edebiyathaber.net (30 Ekim 2023)

Yorum yapın