Akıcı yönü güçlü trajikomik bir hiciv: “Ebola 76”

Mart 16, 2023

Akıcı yönü güçlü trajikomik bir hiciv: “Ebola 76”

Amir Tag Elsir’in “Ebola 76” adlı kitabı, Mustafa İsmail Dönmez çevirisiyle Bilgi Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Larva Avcısı kitabıyla Uluslararası Arap Roman Ödülü kısa listesine kalan Amir Tag Elsir, insanların, Ebola’nın gündelik yaşamlarına girişiyle yaşadığı çelişkileri ve bunun sosyal-siyasal düzlemde yansımalarını güçlü bir ironiyle harmanlayarak bu kez okuru Ebola yıllarındaki Sudan’a götürüyor.

Ebola 76’da mavi yakalı bir işçi olan Lewis fark etmeden ülkesine ölümcül bir hastalık taşır. Bunun ailesi, arkadaşları ve meslektaşları için ölümcül sonuçları olur. Bir dizi tuhaf ve komik rastlantının sonucu hastalık Nzara şehrini tamamen ele geçirir. Kör gitaristler, işçiler, acımasız fabrikatörler kısa süre sonra “Ebola Günleri”nde çaresizce hayatta kalma mücadelesi verirler.

Romanın en sıra dışı karakterlerinden biri de Ebola’nın kendisidir, tekinsiz varlığıyla bu akıcı, trajikomik hicvin sayfalarında gezinir. Sinsice gülerek bedenden bedene geçen Ebola, tüm zamanların en şeytani ve öngörülemez kötü karakterlerinden birini temsil eder.

Yazar hakkında

Amir Tag Elsir 1960’da Sudan’da doğmuş, Mısır’da tıp eğitimi almıştır, Katar’da doktor olarak çalışmaktadır. Erken yaşlarından beri şiir yazan Amir Tag Elsir, 1980’lerde roman yazmaya başlamıştır. Aralarında The Dowry of Cries (Çeyizin Haykırışları), The Copt’s Worries (Kıptinin Dertleri), The French Perfume (Fransız Parfümü) (2009) ve The Crawling of the Ants (Karıncaların Yürüyüşü) (2010) de bulunan roman, biyografi ve şiir türünde otuz kitabı bulunmaktadır. Larva Avcısı (2010) adlı romanı 2011 yılında Uluslararası Arap Roman Ödülü’nün kısa listesinde yer almış, İngilizce ve İtalyancaya çevrilmiştir. 366 (2013) adlı romanı 2014’te aynı ödülün uzun listesinde yer almış, 2015’te Arapça romanlara verilen Katar Ödülü’nün kazananlarından biri olmuştur. The Resort of the Enchantresses (Büyücü Kadının Barınağı) (2015) adlı romanı 2017’de aynı ödülün uzun listesinde yer almıştır. Amir Tag Elsir’in çalışmaları pek çok dile çevrilmiştir.

Sudanlı doktor, şair ve romancı Amir Tag Elsir Kuzey Sudan’da doğmuş, Güney Sudan’da yer alan Port Sudan’da büyümüştür, günümüzde Katar’da yaşamaktadır. Çok sayıda başarılı roman ve biyografi kaleme almıştır, eserleri çok sayıda ödüle layık görülmüş ve aralarında Fransızca, İngilizce, Lehçe, İspanyolca ve İtalyanca da bulunan pek çok dile tercüme edilmiştir.

edebiyathaber.net (16 Mart 2023)

Yorum yapın