Akbank Sanat “Felsefe Seminerleri”nde bu ayın konusu: “Var Olmayanı Düşünmek: Aristoteles ve İbn-i Sina”

Aralık 17, 2021

Akbank Sanat “Felsefe Seminerleri”nde bu ayın konusu: “Var Olmayanı Düşünmek: Aristoteles ve İbn-i Sina”

Akbank Sanat, akademisyen konuşmacıların katılımıyla düzenlediği “Felsefe Seminerleri”ne Kasım 2021 – Mayıs 2022 döneminde “Düşünme Ne Yapar?” başlığıyla devam ediyor.

“Felsefe Seminerleri”nin Aralık ayı programında; Burak Şaman’ın “Var Olmayanı Düşünmek: Aristoteles ve İbn-i Sina” başlıklı semineri yer alıyor.

Seminerin içeriğine ilişkin olarak Burak Şaman şunları söylüyor: “Var olmakla düşünmeyi bir tutan ve yokluğun var olmadığını söyleyen Parmenides’ten beri klasik felsefe var olmayanı düşünmekten kaçınmıştır. Eskiçağ ve Ortaçağ’ı içine alan bu gelenek, yokluğu her zaman varlığın olumsuzlanması olarak ele almaya çalışmıştır. Peki yok olduğunu söylediğimiz nesneler hakkında nasıl düşünebiliyoruz? Düşünmek her zaman var olanı düşünüyorsa, var olmayanın kendisine dair bir sorgulama bize düşünmenin ne olduğuna dair daha iyi bir fikir verebilir mi?

Konuşmamızda var olmayan nesnelerin ve var olmamanın Aristoteles ve İbn-i Sina için statüsünü ele almakla başlayıp, var olmayanın nasıl düşünülebileceği sorusundan yola çıkarak, esasen tersine bir hareketle her iki filozof için düşünmenin ne olduğuna varmaya çalışacağız. Böylelikle metafiziğe dair soru ile düşünmeye dair sorumuzun kesişeceği bir noktada Yunan ve İslam felsefe geleneğinden iki filozofun da kesişimlerini konuşacağız”  

Akbank Sanat YouTube kanalında ücretsiz olarak izlenebilecek seminer serisi Kasım 2021 – Mayıs 2022 süresince devam edecek.


Felsefe Seminerleri

Kasım 2021 – Mayıs 2022

Düşünme Ne Yapar? Moderatör: Emre Şan

Seminer Programı:

23 Aralık 2021, Perşembe

Konuşmacı: Burak Şaman

“Var Olmayanı Düşünmek: Aristoteles ve İbn-i Sina”

edebiyathaber.net (17 Aralık 2021)

Yorum yapın