KIBATEK Edebiyat Akademisi Güz Dönemini Abdullah Ataşçı ile açıyor

Ekim 9, 2026

KIBATEK Edebiyat Akademisi Güz Dönemini Abdullah Ataşçı ile açıyor

KIBATEK Edebiyat Akademisi, güz dönemi etkinliklerine yazar Abdullah Ataşçı’nın “Romanın İmkânlarıyla Anımsamak” başlıklı konuşmasıyla başlıyor. 10 Ekim Cumartesi günü saat 14.00’te Ankara’da gerçekleştirilecek etkinlikte, romanın bireysel ve toplumsal bellekle ilişkisi, geçmişi yeniden yorumlama gücü ve edebî anlatının olanakları ele alınacak.

Edebiyat dünyasının önemli isimlerini okurlarla buluşturan KIBATEK Edebiyat Akademisi, yeni döneminin ilk konuğu olarak romancı Abdullah Ataşçı’yı ağırlayacak. Ataşçı, konuşmasında romanın yalnızca geçmişi anlatan değil, geçmişi yeniden kuran ve anlamlandıran yazınsal tür olarak taşıdığı olanakları değerlendirecek.

Bireysel Bellekten Toplumsal Hafızaya

“Romanın İmkânlarıyla Anımsamak” başlıklı etkinlikte, belleğin düşünceyi ve yazınsal anlatıyı nasıl biçimlendirdiği üzerinde durulacak. Bireysel hatıraların roman aracılığıyla kolektif hafızaya dönüşme süreçleri, geçmişin kurmaca yoluyla yeniden yorumlanması ve anlatıda zaman ile mekânın sahicilik üzerindeki etkileri tartışılacak.

Ataşçı, tarihsel belgelerle roman arasındaki anlatım farklılıklarını da ele alarak edebiyatın tarihsel olayları insan deneyimleri üzerinden görünür kılma gücüne dikkat çekecek. Romanın, belgelerin aktardığı olguların ötesinde, dönemin ruhunu ve bireylerin yaşantılarını yansıtma olanakları konuşmanın önemli başlıklarından birini oluşturacak.

Romanın Dili ve Yazarın Biçemi

Etkinlikte ayrıca yazar öznenin kurmaca dünyasındaki konumu, romanın sunduğu anlatım olanakları ve yazınsal yaratımın temelindeki dilsel yapılar değerlendirilecek. Dilin anlatıyı kurma işlevi, üslup ve biçem oluşumu arasındaki ilişkiler üzerinde durulacak.

KIBATEK Edebiyat Akademisi, güz dönemi boyunca düzenleyeceği seminerlerle edebiyatın düşünsel ve estetik boyutlarını tartışmaya açmayı, yazarlarla okurlar arasında etkileşim ortamı oluşturmayı amaçlıyor.

10 Ekim 2026 Cumartesi günü saat 14.00’te, Konur Sokak No: 36/13, Kızılay/Ankara adresindeki KIBATEK Edebiyat Akademisi’nde gerçekleştirilecek etkinlik, ücretsiz ve tüm edebiyatseverlerin katılımına açık olacak.

Yorum yapın