İTEF 2025 “Edebiyat Ne İşe Yarar” etkinliği ile başlıyor

Mayıs 23, 2025

İTEF 2025 “Edebiyat Ne İşe Yarar” etkinliği ile başlıyor

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali, “Edebiyat Ne İşe Yarar?” temasıyla 28 Mayıs – 1 Haziran 2025 tarihleri arasında edebiyatseverlerle buluşacak.

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF), 17. yılında “Edebiyat Ne İşe Yarar?” temasıyla edebiyatın toplumsal ve bireysel işlevlerini tartışmaya açıyor. 28 Mayıs – 1 Haziran 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek olan festival, yerli ve yabancı yazarları, çevirmenleri, yayıncıları ve edebiyat profesyonellerini bir araya getirecek.

Bültenden:

Bu sene 17. yılını kutladığımız, edebiyat dünyasının en önemli etkinliklerinden biri olan İTEF – İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali28 Mayıs – 1 Haziran 2025 tarihleri arasında yer alacak. 2009’dan beri 624 yazarı ağırladığımız, her sene farklı bir temayla dolu dolu geçen 16 yılın ardından bu yılki festivalimizi Edebiyat Ne İşe Yarar? teması etrafında düzenleyeceğiz. İTEF 2025 kapsamında AlmanyaFransaİngiltereKuzey MakedonyaSırbistan ve Türkiye’den 15 sanatçı festivalimize konuk olacak.

İTEF – Edebiyat Ne İşe Yarar? festivalinde Ayfer TunçBüşra Naz Fırat, Dinçer Güçyeter, Ertuğ Uçar, Ezgi Tanergeç, Gordana Jović-Stojkovska, Ivan Antonovski, Kerry Drewery, Natasha Avramovska, Neva Altaj, Olga Martynova, Tarık Tufan, Véronique Maciejak, Žarko Kujundjiski ve Živko Grozdanoski sahnede okurlarla buluşacak.

Festival temamızı belirlerken güncel konulara odaklanmayı ve belirli bir tema kalıbını takip etmeyi seviyoruz. İTEF’in ilk 9 yılında İTEF 2009 – Şehir ve Zaman gibi “Şehir ve …” temasını kullandık. Sonrasında kalıbımız İTEF 2019 – Dalgakıran Edebiyat’ı takiben “… Edebiyat” oldu. Geçen sene hem takipçilerimize hem yazarlarımıza hem de kendimize sorular sormaya başladık ve İTEF 2024 – Senin Hikayen Ne? ile yeni bir tema kalıbı açtık. Bu sene de sorularımıza devam ederek, Edebiyat Ne İşe Yarar? hep beraber tartışacağız.

Festival etkinliklerimizde bir yandan yazarların kitaplarını incelerken bir yandan da tüm festivalimizi üzerine kurduğumuz edebiyatın “ne işe yaradığını” tartışacağız. Edebiyat neden var? Bu kadar insan neden okuyor? Yazarlar neden bu kadar çabalıyor? Tüm bu soruların üzerine konuşacağız.

Edebiyatın ne işe yaradığına dair bizim görüşümüz, edebiyatın insanları bir araya getiren, dünyaya farklı bir bakış açısı sunan, her okuyanda farklı etki yaratan ama aynı zamanda tek çatı altında toplayan, hayal dünyasını genişleten, her daim insanın hayatında bulunması gereken bir araç olduğu.

İşte edebiyat, kitapların üzerine harflerle kazınan büyüsü ile gerek açılışımızda, gerek etkinliklerimizde yıllardır yüzlerce kişiyi bir araya getiriyor. 17 yıldır, küçük bir ekiple, sponsorumuz olsa da olmasa da bu festivali devam ettirmemizin en büyük sebeplerinden biri de bu. Hem yayıncılık profesyonellerini hem de okurları bir araya toplayan, yerli-yabancı yazarların iç dünyasına bir kapı açan, hem kendi kültürümüzü dışarıya hem de yabancı kültürü kendi halkımıza tanıtan bu devasa festivali yapmayı yılmadan bu yüzden devam ettiriyoruz.

Farklı ülkelerden farklı türlerde yazan yazarlarımızın cevapları ne olacak, hepsini festivalimizde göreceğiz. Acaba gençler için yazılan kitaplarla yetişkinlere yönelik kitapların “ne işe yaradığı” ne kadar farklı? Peki romantik kitaplar, bunlar “ne işe yarıyor”? Farklı farklı türler neden var, sadece edebi kurgu olsa olmuyor mu?

Bu seneki afişimiz, Esra İlter Demirbilek’in harika çizimi ile oluşturuldu. Afişimizi tasarlarken Edebiyat Ne İşe Yarar? temamız üzerine düşünüp, edebiyat bizi dalgalarla dolu denizde taşır, bize yol gösterir, bizi korur, bize aracı olur diyerek tasarladık. Hayatın çalkantılı denizine karşı sığındığımız edebiyat yelkenlisi fikrini umarım siz de beğenmişsinizdir.

İTEF 2025 festivalimize destek veren sponsorlarımız Almanya Federal Cumhuriyeti Başkonsolosluğu, Goethe Institut İstanbul, Tarabya Kültür Akademisi, Kuzey Makedonya Kültür Merkezi, Artemis Yayınları, Yan Pasaj Yayınevi, Olimpos Yayın Grubu ve Timaş Yayınları’na teşekkür ediyoruz. İTEF’e ve genel olarak tüm kitapların tanıtımına yardım eden, okurları besleyen, haberdar kılan, geliştiren ve geleceğin yazılmasına aracı olan tüm medya emekçilerine, sosyal medyada edebiyatın gücü adına uğraşanlara da teşekkür ederiz.

edebiyathaber.net (23 Mayıs 2025)

Yorum yapın