2013’ün edebiyat raporu

Aralık 11, 2013

2013’ün edebiyat raporu

New York Times 2013’ün en iyi kitaplarını seçti. Kurmaca ve kurmaca olmayan kategorisinde beşer kitabın yer aldığı listede; Donna Tartt, Kate Atkinson ve George Saunders gibi yazarlar bulunuyor.

Sanat her derde deva

Editörler 2013’ün en iyi kurmaca kitaplarını kaleme alan yazarlar olarak Chimamanda Ngozi Adichie, Rachel Kushner, Donna Tart, Kate Atkinson ve George Saunders’i seçti. Chimamanda Ngozi Adichie’nin Americanah, Rachel Kushner’ın The Flamethrowers kitaplarından övgüyle bahsettiler.

Donna Tartt’ın üçüncü romanı The Goldfinch hakkında ise Charles Dickens benzetmesi yapılıyor: “Dickens’ın en iyi romanları gibi, bu roman da sürükleyici olaylarla ve canlı karakterlerle dolu.” Romanın, sanatın her derde deva olacağı yönündeki teması da övgüye değer bulundu.

Kate Atkinson imzalı Life After Life için de şunları söylüyor New York Times: “Atkinson zamanda bir ileri bir geri giderek, bir ölüp bir dirilen başkahramanının hayat hikâyesine ilişkin farklı ihtimalleri teğellerken 20’nci yüzyılın ortasına imza atan kötülükleri ve ölümün doğasını işliyor.

Hep aynı sorular

Editörler George Saunders’in Tenth of December romanı için de, “Komedi perdesinin arkasında; Saunders bu etkileyici öykü derlemesiyle sınıf, iktidar ve adalet gibi sorunlara yönelik bitmez tükenmez ilgisini bir adım daha ileri götürüyor.” dediler.

Kurmaca olmayan kategorisinde yılın en iyi seçilen kitaplar ise şöyle: Alan S. Blinder imzalı After The Music Stopped, Peter Baker imzalı Days Of Fire, Sheri Fink imzalı Five Days At Memorial, Christopher Clark imzalı The Sleepwalkers ve Sonali Deraniyagala imzalı Wave.

Bir liste daha

New York Times, Sunday Review ayrıca “2013’ün Öne Çıkan 100 Kitabı” başlıklı bir liste daha yayımladı. Listede; Joyce Carol Oates-The Accursed, Dave Eggers-The Circle, Stephen King-Doktor Uyku, Booker Ödüllü Eleanor Catton-The Luminaries, Margaret Atwood-Maddadam, Claire Messud-The Woman Upstairs, NoViolet Bulawayo-We Need New Names ve Herman Koch-Akşam Yemeği gibi kitaplar yer alıyor.

Yılın en iyileri

Americanah Chimamanda Ngozi Adichie

The Flamethrowers Rachel Kushner

The Goldfinch Donna Tartt

Life After Life Kate Atkinson

Tenth Of December George Saunders

After The Music Stopped Alan S. Blinder

Days Of Fire Peter Baker

Five Days At Memorial Sheri Fink

The Sleepwalkers Christopher Clark

Wave Sonali Deraniyagala

11 Aralık 2013

Yorum yapın