16:9 Sinema Kolektifi kuruldu

Kasım 25, 2013

16:9 Sinema Kolektifi kuruldu

etha-20131122-onalti-dokuz-00_extGücünü sokaktan alan alternatif sinema hareketi 16:9 Sinema Kolektifi kuruldu. Kolektif, “Ulan hepiniz oradaydınız be” başlıklı bir kısa video yayınladı.

16:9 Sinema Kolektifi, “İzliyoruz. Peki ne izliyoruz? Ütopyalarımızın belki de gerçeğe döndüğü o özgür Haziran günlerinde, camlardan fırlatıp atmaya çok yaklaştığımız televizyonlardaki ana haber bültenlerini mi” diyerek kuruldu.

Kolektif sosyal medya hesapları üzerinden yayınladığı videolarla “muktedirlerin ‘güçlü’ ve ‘etkili’ sinemasının karşısına direnişle” çıkıyor.

16:9 Sinema Kolektifi manifestosunda ise şu ifadeler yer aldı:

“Biz gücünü sokaktan alan, kadrajına her daim yazılama katan bir ekran hareketiyiz. Grileşen perdelere gelen gökkuşağıyız. Hızlı üret, hızlı tüketim ticari sinemasını pembe gözlüklerle izlemeyenlerin reddettiği diğer yoluz. 60’larda vizöre hayattan enstantanelerle ilk kez bakan Fransız Yeni Dalga’nın izlerini takip edenleriz. Hollywood’un hızlı kurgularına karşı Angelopoulos’un plan sekanslarında nehirleri, sokak çocuklarını, akordeonları görmeye, göstermeye çalışanlarız. Sistemin iki saatlik ‘eğlence’ filmine para vermeyen, hayatı beyaz perdeye aktarmaya çalışan, yeni bir sinema alternatifiyiz. Haziran direnişinin bize kattıklarıyla beslenerek yolumuza ekranlardan devam ediyoruz. Bu yolda herkes için her şey oluyoruz. Eskişehir’de Ali İsmail oluyoruz, Lice’de Medeni, Ankara’da Ethem. Mezopotamya’da Ceylan, Uğur, Behzat oluyoruz. Beyoğlu’nda Gaye, Ali Bey oluyoruz. Chicago’da Kara Panterler’iz, Chiapas kırsalında yoksul bir köylü. Tarlabaşı’nda Festus oluyoruz. Roboskî’yi hatırlıyor, katır sırtında bir kez daha ölüyoruz.”

Kolektifin sosyal medyada ses getiren “Ulan hepiniz oradaydınız be” başlıklı videosu şuradan izlenebilir.

Kaynak: Etkin Haber Ajansı (25 Kasım 2013)

Yorum yapın