160. Kilometre 2022’ye Seyhan Erözçelik’in tüm şiirleriyle başlıyor

Aralık 30, 2021

160. Kilometre 2022’ye Seyhan Erözçelik’in tüm şiirleriyle başlıyor

Seyhan Erözçelik’in şiir kitapları Kitap Bir – Tüm Şiirler (1980-1996) ve Kitap İki – Tüm Şiirler (1994-2011) 160. Kilometre etiketiyle ocak 2022’de yayımlanıyor.

Tanıtım bülteninden

160. Kilometre 2021 yılını farklı dizilerden yayımladığı otuz kitapla geride bırakıyor. Yıla Metin Kayahan Özgül editörlüğünde hiciv dizisiyle başlayan yayınevi, ilk olarak Nefî’nin Sihâm-ı Kazâ’sını ve Hevâyî’nin Divan’dan Seçki’sini yayımladı bu dizide. 2021 boyunca Ted Hughes, Susan Stewart, Judith Herzberg, Lucebert gibi şairlerin Türkçede ilk kez yayımlanan kitaplarıyla çeviri dizisini de genişleten 160. Kilometre yıl ortasında ise Birhan Keskin ile Aslı Serin’in ortak şiiri Anıt Sayaç’ı Elvin Eroğlu’nun editörlüğü, sanatçı Meltem Şahin’in çizgileriyle kitaplaştırdı. Kitaptan yola çıkarak ayrıca İstanbul Edebiyat Evi’nde Elvin Eroğlu-Meltem Şahin küratörlüğünde “birinin acısı öbürüne geçmiyor” sergisi düzenlendi. 

Yılın sürprizi ise Gulyabani dizisiydi. Yeni şiire yayıncıların, medyanın, okurların gösterdiği ilgisizliğin yarattığı zor maddi şartlara bir de dünyaya yayılan salgın hastalığın getirdiği zor maddi şartlar eklenmesine karşılık, “Bizim yaptığımız şey zaten bir çeşit izcilik” diyen 160. Kilometre dolara endeksli kâğıt fiyatlarına, pahalanan baskı hizmetlerine yenilmeyen bir çözüm olarak daha ucuz maliyetli ama tasarımdan taviz vermeyen bir dizide karar kıldı. Dizinin tasarımını Ömer Ozan Erdoğan hazırladı. “Şiir öldü mü?” tartışmalarının son bulmadığı bir ortamda şair Seyhan Erözçelik’in “Şiir ölmez, gulyabanidir” sözünden ilham alan Gulyabani dizisinden yirmi kitap yayımlandı yıl boyunca. Bu kitapların dördü şairlerinin ilk kitaplarıydı. Dizide yer alan şairler: Ahmet Güntan, Deniz Gül, Donat Bayer, Elvin Eroğlu, Emre Varışlı, Fatma Nur Türk, Fergun Özelli, Hamdi Oğulhan Tünay, Kaan Kaçar, Levent Karataş, Liman Mehmetcihat, Mahir Taşyurt, Mehmet Davut Özdal, Mehmet Karaca, Ömer Şişman, Rahman Yıldız, Sinan Özdemir, Sude Öztürk, Umut Durmuşoğlu. Dizinin editörleri Ahmet Güntan ve Ömer Şişman, şiirin neden ölmediğini, neden yaşadığını belirten bir de dizi manifestosu kaleme aldılar: “Şairler varsa şiir var.”

160. Kilometre, 2022’ye ise Seyhan Erözçelik külliyatını Kitap Bir – Tüm Şiirler (1980-1996), Kitap İki – Tüm Şiirler (1994-2011) isimli iki ciltte bir araya getirerek başlıyor. Seyhan Erözçelik’in yakın arkadaşı da olan Haydar Ergülen’in editörlüğü ve her iki cilde yazdığı önsözlerle yayımlanacak olan iki cilt Ocak 2022’de okurla buluşacak. Kitap İki’nin sonunda Seyhan Erözçelik’in 2008-2011 arasında “Seyhan Erözçelik’ten Siyasi Şiirler” üst başlığıyla yayımladığı, bugüne kadar dergilerde kalan şiirleri de yer alıyor.

11 Ocak’ta İstanbul Edebiyat Evi’nde kitabın editörü Haydar Ergülen, Seyhan Erözçelik’e özel bir sevgi duyan genç şairlerden Fırat Polat’ın moderatörlüğünde bizlere Seyhan Erözçelik’i, şiirini anlatacak. Seyhan Erözçelik’i anacağımız ve külliyatının basılmasını kutlayacağımız bu geceye katılan 160. Kilometre şairleri de sevdikleri Seyhan Erözçelik şiirlerini seslendirecekler.

edebiyathaber.net (30 Aralık 2021)

Yorum yapın