Selahattin Eyyubi’nin hayatını merak edenlere

Ocak 16, 2019

Selahattin Eyyubi’nin hayatını merak edenlere

Malcolm Cameron Lyons ve D.E.P. Jackson’ın “Selahattin Eyyubi” adlı kitabı, Aydın Çavdar çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Destekçileri açısından Selahattin Eyyubi, İslam’ın kahramanı, Latin Krallığı’nı yıkan lider ve Kudüs’teki mabetleri yeniden ayağa kaldıran kişi olarak görülebilir. Ancak hakkında bu gibi methiyeler olmakla birlikte böylesi bir görüşün çok sayıda Müslüman çağdaşı tarafından kabul edilmediğini de belirtmek gerekir. Karşı cephesinde yer alanlar tarafından, kendisi ve ailesi için güç kazanmak adına İslam’ı manipüle eden, yalnızca bu gücü elde ettikten sonra bir maceraya atılan ama yine de ardında Avrupa’nın desteklemesi halinde her an karşı saldırıya geçmeye hazır bir Frenk devleti ve ağır bir yükün altında kalmış yoksul bir Müslüman imparatorluğu bırakan bir hükümdar olarak tasvir edilebilir.

Tüm bu karşıt düşünceler çerçevesinde Eyyubi’nin hayatı, bugüne kadar göz ardı edilmiş Arapça kaynakların yol göstericiliği de kullanılarak o dönemdeki Ortadoğu coğrafyasının dinamiklerini gözler önüne seriyor, günümüzde de devam eden din savaşı tartışmalarının önemli bir evresine ışık tutuyor…

Malcolm Cameron Lyons

Cambridge Üniversitesi Pembroke College üyesidir ve Arap Edebiyatı alanında Sir Thomas Adams Profesörlük unvanına sahiptir. Profesör Lyons, Arabic Literature Dergisi’nin kurucusu olmanın yanı sıra, bu alanda birçok kitap yazmış, editör ve çevirmen olarak katkı sağlamıştır. Eserlerinden en önemlileri arasında üç ciltlik The Arabian Epic yer alır.

D.E.P. Jackson
1967-1970 yılları arasında Cambridge Üniversitesi Pembroke College’da araştırma üyesi olarak görev yapmıştır. St. Andrews Üniversitesi Abbasi Araştırmaları Bölümü yöneticisidir.

edebiyathaber.net (16 Ocak 2019)

Yorum yapın