Okumayanlar için: “Önce Ekmekler Bozuldu”

Kasım 11, 2019

Okumayanlar için: “Önce Ekmekler Bozuldu”

Oktay Akbal’ın Bütün Öyküleri’nin ilk cildi “Önce Ekmekler Bozuldu” Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Türk edebiyatının en güçlü kalemlerinden Oktay Akbal’ın bütün öyküleri…

Önce Ekmekler Bozuldu adını verdiğimiz ilk ciltte, yazarın 1940-1960 arasında yayımladığı beş öykü kitabı yer alıyor: Önce Ekmekler Bozuldu, Aşksız İnsanlar, Bizans Definesi, Bulutun Rengi ve Berber Aynası.

İkinci Dünya Savaşı’nın yarattığı savaş sonrası çöküntüyü atmosfer olarak taşıyan ve İstanbul’daki yaşam mücadelesini anlatan öykülerinde Oktay Akbal, bütün eserlerinde karşımıza çıkan derin insan sevgisini soyut bir kavram olmaktan çıkarıp kendi yaşantısıyla bütünleştirir.

“Korkulu bir hayat serüvenini yaşayan insan kütlesi içinde” yalnız olmadığını dile getirdiği öykülerinde, yavaş yavaş bu kalabalıktan sıyrılarak o kalabalığı kuran insanları izler. İzlediği insanları anlatırken gerçeğin, dış dünyanın algısından çok, insan bilincindeki yansımasında şekillendiğini keşfeder.

Usta bir öykücüden hayata ve insana dair öyküler…

Yazar Hakkında:

Oktay Akbal, 1923’te İstanbul’da doğdu. Salih Şehabettin Bey’in oğlu, ilk gerçekçi Türk romancılardan Ebubekir Hâzım Tepeyran’ın torunudur. Saint Benoit Fransız Lisesi’nde başladığı ortaöğrenimini, 1942’de İstiklal Lisesi’nde bitirdi. Bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk (1944) ve Edebiyat (1946) fakültelerine devam etti, ancak yüksek öğrenimini yarıda bırakarak kendini yazarlığa verdi. Edebiyat ve gazetecilik dünyasına Servet-i Fünun dergisinde sekreterlik yaparak adım attı. Vatan gazetesinde sanat yazıları, kitap eleştirileri yazdı. 1969-1991 arası Cumhuriyet gazetesinde fıkra yazarlığı yaptı. 1992-1999 yılları arasında Milliyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptıktan sonra yeniden Cumhuriyet gazetesine döndü. Gazetecilikle birlikte başladığı öykü yazarlığının ürünleri edebiyat dergilerinde yayımlandı. Daha çok öykücülüğüyle tanındı. Ancak roman, deneme, söyleşi, anı kitapları, günce türlerinde de eserler yazdı. Suçumuz İnsan Olmak ile Türk Dil Kurumu 1958 Roman Ödülü’nü, Berber Aynası ile 1959 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, bütün yapıtlarıyla 2000 yılı Orhan Kemal Roman Ödülü’nü kazandı. Oktay Akbal, 28 Ağustos 2015’te Muğla’da vefat etti.

Doğan Kitap’tan yayımlanan diğer kitapları: Garipler Sokağı, Suçumuz İnsan Olmak, İnsan Bir Ormandır.

edebiyathaber.net (11 Kasım 2019)

Yorum yapın