Duygu yoğunluğu yüksek bir öykü: “Yarın”

Aralık 20, 2022

Duygu yoğunluğu yüksek bir öykü: “Yarın”

Joseph Conrad’ın “Yarın” adlı kitabı, Burcu Yılmaz çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Hayatının büyük kısmını denizde geçiren Joseph Conrad’ın, ilk olarak 1902 yılında yayımlanan öyküsü Yarın, Can Yayınları’nın Kısa Klasikler dizisinde.

Yaşamının büyük bir kısmını denizde geçiren Joseph Conrad, bu duygu yoğunluğu yüksek öyküsünde deniz temasını derin kırgınlıklarla sonlanmış bir baba oğul ilişkisiyle buluşturur. İhtiyar Kaptan Hagberd’ün oğlu Harry, denizciliğin genç bir adamda uyandırdığı heyecana ve macera tutkusuna kapılıp denizlere açılmıştır. İhtiyar on altı yıl önce evi terk eden ve her gün “yarın” dönmesini umduğu oğlunu beklemektedir. Hagberd yan evdeki aksi Bay Carvil’in kızı Bessie’yi Harry’yle mutlu bir yuva kuracakları hayaline inandırınca genç kadını da bu sonsuz bekleyişin eşlikçisi yapar. Conrad yan yana betimlediği iki kulübede, babasının yanında hapis hayatı yaşayan Bessie ile babasından uzak bir yaşam süren Harry üzerinden farklı baba figürlerini ve baba evlat ilişkilerini ele alır. 

#kısaklasikler #ingilizklasikleri #karşılaşmalar #denizci #pişmanlık #umut

Dizi: Kısa Klasikler
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 48
Fiyat: 24,00 TL

Joseph Conrad’ın Can Yayınları’ndaki diğer kitapları: 
Üç Deniz Öyküsü, 2010
Karanlığın Yüreği, 2011
Narcissus’un Zencisi, 2013
Muhbir, 2014
Lord Jim, 2015
Nostromo, 2020

JOSEPH CONRAD, 1857’de Polonya’da doğdu. Babası politik oyunlar yazan bir aydındı. Polonya’daki 1863-1864 Ocak Ayaklanması’nın liderlerinden olduğu için sürgüne gönderildi. Sürgün sırasında ailesini kaybedince, dayısının yanında büyüdü. 16 yaşında Marsilya’ya giden Conrad denizci oldu ve deneyimlerini eserlerine aktardı. Denizle iç içe olan yapıtlarında insan ruhunun, görev ve onur duygularıyla hesaplaşmasını dile getirdi. En önemli yapıtları arasında, çoğu sinemaya da uyarlanmış olan Karanlığın Yüreği (Francis Ford Coppola / Kıyamet), Lord JimNostromoGizli AjanBatı GözüyleTalih, ZaferGölge HattıMaceralar Beldesi (Korsan) sayılabilir. Denizin Aynası: Anılar ve İzlenimlerNotes on my Books (Kitaplarım Üzerine Notlar), Last Essays (Son Denemeler) adında anı ve deneme kitapları vardır.

BURCU YILMAZ, 1986 İstanbul doğumlu illüstratör, editör ve çevirmen. Anadolu Üniversitesi İletişim Tasarımı Bölümü’nden mezun oldu. Nâzım Hikmet Akademisi Edebiyat ve İstanbul Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümlerinde öğrenim gördü. 2011’den bu yana çocuk ve yetişkin edebiyatı alanında çevirmenlik ve redaktörlük yapıyor.

edebiyathaber.net (20 Aralık 2022)

Yorum yapın