Mavisel Yener’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Mart 14, 2018

Mavisel Yener’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1-Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Bunun yanıtı çok basit; çünkü onlara yazmayı seviyorum ve başarıyorum da galiba. Milyarlarca yıllık evrene kısa süreliğine konuk gelen “bir bakıp çıkacağım” diyen bir toz zerresiyim işte. Şu kısa sürede sevdiğim bir şey yapma mutluluğunu veriyorum kendime. Sevmediğim ve mutlu olmadığım an, inanın bırakırım, çünkü o zaman çocuklar da benim yazdıklarımı sevmez.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Okuduğum ilk kitap Rasim Kaygusuz’un Cin Ali serisinden bir kitaptı. Cin Ali serisi, Türkiye’de üretilen çocuk kitaplarının tarihçesinde de önemli bir duraktır. Her ne kadar eleştirilere uğrasa da çocukluğumun efsane kahramanı Cin Ali, pek çok kuşağa okuma yazma öğretti, kitap sevgisi verdi aslında. Hep düşünürüm, bize özgü olan bu kahramana yeterince sahip çıktık mı? Cin Ali, Avrupalı bir karakter olsa çoktan heykelleri yapılır, müzeleri kurulur, kütüphanelere adı verilmez miydi? O zamanlar televizyon evlere yeni yeni girmeye başlamış, çizgi filmler yok ve hayatımıza bir çizgi kahraman giriyor: Cin Ali.  Elbette heyecanla, sevgiyle tüm seriyi okudum. Onun ardından Jules Verne kitapları serüvenim geldi, büyülendim tabii ki…

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Ohooo, çok oldu. Sadece çocuk kitaplarını söyleyeyim: Astrid Lindgren, Asa Lind, Michael Ende, Roald Dahl, René Goscinny, Calvino, Eric Carle, Christin Nöstlinger, Jostein Gaardner, Ulf Stark’ın kitaplarını yazmış olmayı isterdim. Ama yine de kendi kitaplarıma haksızlık etmek istemem, hepsi de “iyi ki yazdım” duygusunu yaşatıyor bana.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Cumhuriyet Kitap ekinde çocuk kitabı sayfalarını hazırlayanlardan biri olduğum için haftada en az altı çocuk kitabı okumak zorundayım. Size bugün okuduğum kitaptan söz edeyim. Türkçeye hep kitap tarafından kazandırılan “Eşini Arayan Kuş” Katja Reider tarafından kaleme alınmış. Deniz Yüce Başarır ile Başar Başarır, Almanca aslından çevirmişler. Çocukları sevginin, aşkın sofrasına davet eden bir kitap. Dişi kuş Holi, hayatını birlikte geçirebileceği eş kuşunu arıyor. Bu arayışta en yüksekten uçanı, en hızlı dalışa geçeni, en güzel renklisini falan aramıyor Holi, tek istediği onu büyüleyecek, ilham verecek bir kuş. Her yanda aşk cıvıltıları varken Holi hayatının kuşunu bir türlü bulamıyor? Pes etmek üzereyken birden yüreği hopluyor ve ona ilham verebilecek yürek çarpıntısını hissediveriyor. Çocuklara aşkı böylesine naif bir dille anlatan bu kitapla ilgili ayrıntılı yazımı ileriki günlerde Kitap Gölgesi köşemde de okuyabilirsiniz. 

edebiyathaber.net (14 Mart 2018)