Itır Arda’ya 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Aralık 25, 2019

Itır Arda’ya 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

  1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çocukların en yaratıcı ve açık sözlü okur kitlesi olduğunu düşünüyorum. Yetişkinler için yazdığımız metinlerde kelime cambazlığıyla bile uzun yol alabilirken, çocuklar için yazdığımız hikâyelerde onlar bize basit bir soruyla haddimizi bildirebilirler. Ve bu şahane bir şey! Onların, sorulara yetişkinlerin unuttuğu yanıtları verebilmelerine hayranım. Hikâyelerimi, kitap ya da çizgi dizi, onların o berrak zekâlarına, hayal güçlerine ve olaylara yaklaşımlarına bir övgü olarak görüyorum. Ve bu övgüyü mizah üzerinden yapmayı tercih ediyorum. Çocuklar ya da yetişkinler için yazdığım kitap ve senaryolarda, mizah çok ciddiye aldığım, titizlik gerektirdiğini düşündüğüm bir alan. Hikâye anlatıcılığı aslında bir şekilde insanların dünyalarına dokunmak ve çocukların dünyalarına dokunmayı çok önemsiyorum. Ayrıca çok önemli bir şey daha var: Bence çocuklar için yazmak çok eğlenceli.

  1. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

İlk okuduğum kitabı hatırlamıyorum ne yazık ki. Annem, biz henüz okuma yazma bilmezken abim ve bana sürekli masal okurdu. Büyük ihtimalle o masal kitaplarından biridir. Çocukken ilk okuduğumda beni çok etkilediğini hatırladığım bir kitap var ama: Andre Maurois’in Şişkolarla Sıskalar adlı kitabı. Hikâyeyi baştan sona gözümde canlandırabilmiştim. Bugün de gözümde canlandıramadığım hiçbir şeyi kâğıda dökemem. Çizgi romanlara ve çizgi filmlere düşkünlüğüm de, senarist olmamım sebebi de belki o kitabın benim hayatıma dokunuşudur, kim bilir…

  1. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Keşke ben yazsaydım dediğim değil ama hayran olduğum ve ilham verici bulduğum yazarlar, kitaplar çok; hem çocuklar hem de yetişkinler için. Birilerinin hayal gücüne ve yeteneğine hayran olmayı bıraktığımız an, korkarım kendimizi fazla önemsediğimiz an olur ki bence o kibre pek kapılmamak gerek.

  1. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Son okuduğum çocuk kitaplarından biri Eva Furnari’nin Şair Kısakulak adlı kitabı. “Farklı kulakları olan herkese adanmıştır” diye hoş bir başlangıçla, karamsar hayatların nasıl da değişebileceğini anlatıyor. Çok sevimli, umut dolu bir hikâye.

edebiyathaber.net (25 Aralık 2019)

Yorum yapın