Şimdi ile geçmiş arasında salınan grotesk bir aile anlatısı

Aralık 25, 2019

Şimdi ile geçmiş arasında salınan grotesk bir aile anlatısı

Moritz Rinke’nin Yüzyılın İçinden Düşen Adam adlı romanı, Ömürnaz Kurt çevirisiyle Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Moritz Rinke’nin kaleminden heyecan yüklü ve bol kahkahalı bir okuma serüveni.

Sanatçı kolonisine dönüşen bir Alman kasabası, 68 kuşağından çıkıp New Age kültürüne uyumlanmış baskın bir anne, bir gardırobun içinde dünyaya gelen bir oğul, cebindeki poşet rezene çayıyla gezen, unutulmuş bir ressam, Rilke’nin olduğu iddia edilen ve her misafire gösterilen kutsal tencere…

Berlin’de yeni bir hayat kurmaya çalışan Paul Wendland Kück’ün hayatı, annesinden gelen bir telefonla bambaşka bir seyre girer: “Kuzey’in Rodin”i olarak anılan heykeltıraş dedesinden yadigâr evleri, bataklık bölgesi Worpswede’de yavaş yavaş toprağa gömülmektedir. Paul tadilatla ilgilenmek ve belediye tarafından yüzyılın sanatçısı seçilen dedenin devasa heykellerini bataklıktan kurtarmak üzere yıllar sonra memleketine dönmek zorunda kalır.

Kendi halinde bir sanat galerisi işletmecisi olan Paul’ün angarya işleri halletmek için çıktığı yolculuğu, şimdi ile geçmişin farklı zaman katmanları ve kişileri arasında gidip gelen trajikomik, heyecan yüklü bir aile hikâyesine evrilir.

Moritz Rinke, yayımlandığı sene çoksatarlar arasına giren Yüzyılın İçinden Düşen Adam’da karakterlerinin derinliklerine inerken, tıpkı Worpswede bataklıklarından çıkan cesetler gibi derine gömülmüş karanlık sırları gün ışığına çıkarıyor.

#aileromanı #sanatçı #sanatçıkolonisi #nazidönemi #çağdaşalmanedebiyatı

Bu kitaba ilgi duyanlar için ek öneriler: Romain Puertolas, Bir IKEA Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakiri’nin Olağanüstü Yolculuğu; Ayfer Tunç, Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi; Enrique Vila-Matas, Kassel’de Mantık Aramak

MORITZ RINKE, 1967’de Worpswede’de doğdu. 1989-1994 arasında Gießen Üniversitesi’nde Uygulamalı Tiyatro Bilimi öğrenimi gördüğü sırada Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit ve Theater heute gibi gazete ve dergilere röportajlar ve yazılar hazırladı. 1994-96 yıllarında Berliner Tagesspiegel gazetesi için yazdıktan sonra oyun yazarlığına ağırlık veren Rinke, röportaj, makale ve oyunlarıyla pek çok ödüle layık görüldü. 2008’de sinemaya uyarlanan Republik Vineta (2000) ve Das Stockholm-Syndrom (1999), Männer und Frauen (1999), Die Nibelungen (2002), Sommer (2002), Die Optimisten (2003), Café Umberto (2005), Wir lieben und wissen nichts (2012), Erinnerungen an die Gegenwart (2014), Westend (2018) oyunlarından bazılarıdır. İlk romanı Yüzyılın İçinden Düşen Adam (2010) yayımlandıktan sonra kısa sürede geniş bir okur kitlesine ulaştı ve Der Spiegel dergisinin çoksatar listesine girdi.

ÖMÜRNAZ KURT, 1986’da İstanbul’da doğdu. Ortaokulu ve liseyi İstanbul Alman Lisesi’nde okudu. İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’ndaki lisans eğitiminin ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Programı’nda yüksek lisans eğitimini tamamladı. Lisans yıllarından beri çeviri ve editörlük yapmaktadır. Karl Orlsberg’in Sistem (2010) ve Kara Yağmur (2011) adlı yapıtlarını dilimize kazandıran Ömürnaz Kurt, halen İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda yüksek lisans tez çalışmasına devam etmektedir.

edebiyathaber.net (25 Aralık 2019)

Yorum yapın