Dünya gençlik edebiyatının öncü yazarı Christine Nöstlinger’in ünlü romanı Türkçe’de!

Şubat 11, 2014

Dünya gençlik edebiyatının öncü yazarı Christine Nöstlinger’in ünlü romanı Türkçe’de!

Curcuna Evi kpk ozlÇocuk ve gençlik edebiyatına yön veren benzersiz yapıtlarıyla tüm dünyada çok okunan Christine Nöstlinger, ünlü gençlik romanı Curcuna Evi’nde geniş bir ailenin öyküsünü ustaca kelimelere döküyor.

Yetişkin dünyasının karmaşası içinde yolunu bulmaya çalışan genç bireylerin gözünden anlatılan roman, aile kurumunu oluşturan bireylere ve ilişkilere dair kabulleri yerle bir ederek, yepyeni bir bakış açısı ve düşünme olanağı sunuyor. Yazar, genç bireyin iç sesini dinleme deneyimini, sorumluluk alma bilincini, ilişkileri düzenleme yeteneğini ve ilk aşk heyecanlarını kendine özgü üslubuyla dillendiriyor. Temposu ve mizah düzeyi hiç düşmeyen roman, gençlere olduğu kadar kendine farklı bir gözle bakmak isteyen yetişkinlere de keyifli bir okuma vaat ediyor. Dünya edebiyatının çok ödüllü yazarı Nöstlinger’in bu romanı, Günışığı Kitaplığı’nın miniklere, çocuklara ve gençlere sunduğu özel Nöstlinger koleksiyonunun 22. kitabı. 

Marie bir rastlantı sonucu, yüz yıllık aile evleri Henriette Konağı’nın ellerinden gitmek üzere olduğunu öğrenir. Birbirlerini umursamadan yaşayan aile bireyleriyse, çılgın hayalleriyle ünlü büyükannenin planlarından habersizdir. Marie, bir yandan evdeki curcunayla uğraşırken, bir yandan da ilkgençliğin heyecanları içinde duygu karmaşasını çözmeye çalışır. Birbirleriyle her fırsatta didişen gençlerin ve ilginç aile büyüklerinin yarattığı curcuna acaba nasıl dinecektir?.. 

Christine Nöstlinger, 1936’da Viyana’da doğdu. Çocukluğu, Hitler ordusunun işgali altında kalan Avusturya’da geçen yazar, Viyana Uygulamalı Sanatlar Akademisi’nde öğrenim gördü. İki kız çocuğu sahibi olduktan kısa bir süre sonra kitap resimlemeye karar verdi, ancak ilk kitabı Alev Saçlı Çocuk (Die feuerrote Friederike) çizimleriyle değil, yaratıcı öyküsüyle ilgi çekti. Kendisi, yazma konusunda “tembel” olduğunu ileri sürse de, Nöstlinger, yüzün üstünde kitabı ve sayısız makalesi yayımlanmış çok üretken bir yazar. Çocuk ve gençlerin yanı sıra yetişkinlere de yazıyor. Günümüz dünya çocuk edebiyatının klasikleri arasında sayılan Kim Takar Salatalık Kral’ı (Wir Pfeifen auf den Gurkenkönig) ile 1973’te Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü’nü kazanan yazar, aralarında 1984 Hans Christian Andersen Ödülü ve 2003 Astrid Lindgren Edebiyat Ödülü’nün de bulunduğu pek çok ödülün sahibi. Nöstlinger, genellikle orta halli aile çocuklarının gündelik yaşamlarını ele aldığı kitaplarında, geleneksel aile yapısını ve okul kurumunu esprili bir üslupla eleştiriyor.

edebiyathaber.net (11 Şubat 2014)

Yorum yapın