Zoë Tucker’den çocuklara: Dünyanın ilk bilgisayar programcısı Ada’nın öyküsü

Mayıs 10, 2021

Zoë Tucker’den çocuklara: Dünyanın ilk bilgisayar programcısı Ada’nın öyküsü

Zoë Tucker’in yazdığı, Rachel Katstaller’in resimlediği Ada Lovelace ve Sayıların Başını Döndüren Makine, Itır Arda çevirisiyle KÜ Çocuk tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Ada Lovelace ve Sayıların Başını Döndüren Makine‘de yazar Zoë Tucker ile çizer Rachel Katstaller, teknoloji tarihinin en parıltılı isimlerinden biri haline gelecek olan küçük bir kız çocuğunun hayret verici gerçek hikâyesini anlatıyorlar.

Şair bir baba ile matematik sevdalısı bir annenin kız çocuğu olarak dünyaya gelen Ada, dünyanın ilk bilgisayar programcısı olarak tanınıyor.

Ada problemlere bayılır. Bu problemler ister küçük ister büyük olsun, onun için hiç fark etmez. En çok da içinden çıkılması zor problemleri sever. Kütüphanede ne bulursa okur, karmakarışık matematik işlemlerini çözer ve çılgın makineler icat eder.

Ada, yaşıtlarından farksız küçük bir kız çocuğu gibi görünse de, dünyayı değiştirmek üzeredir…

Dünyayı öyle bir değiştirmek ki, 2009’dan bu yana her yıl ekim ayının ikinci salı günü, “Ada Lovelace Günü” kabul ediliyor. Ada Lovelace Günü, teknoloji ve bilim alanında çalışan ve başarı gösteren kadınları bir araya getirerek yeni nesillere ilham verme ve cesaretlendirme hedefiyle kutlanıyor.

Ayrıca:

Teknolojide öne çıkan başarıları onurlandırmak adına Bilgisayarcı Kadınlar Birliği tarafından her yıl Ada Lovelace Ödülleri verilir.

ABD Savunma Bakanlığı bilgisayar programlama diline Ada adını vermiştir.

Ada, kuşların anatomisi ve uçuş mekaniklerinden ilham alarak buharla çalışan, uçan bir makine tasarladı. O zamanlar henüz on iki yaşındaydı.

Ada, erkek egemen bir toplumda kadın bir öncüydü. O zamanlar kadınların “fazla düşünmesinin” onları çıldırttığına inanılıyordu. Ada, bütün hayatı boyunca yazılarını adının ve soyadının baş harfleriyle yayımladı çünkü kadınların erkekler kadar zeki olmadığına inanılıyordu.

Ada, aynı zamanda bir müzisyendi ve düzenli olarak müzik bestelerdi. Günün birinde notaların yerine rakamların kullanıldığı bir kod oluşturmayı ve bu kodla Analitik Makine’nin müzik bestelemesini sağlamayı hayal ediyordu.

edebiyathaber.net (10 Mayıs 2021)

Yorum yapın