Zeynep Yenen’in ada kokulu “Unuttun Sen O Şiiri” kitabı üzerine | Neslihan Hazırlar 

Temmuz 17, 2023

Zeynep Yenen’in ada kokulu “Unuttun Sen O Şiiri” kitabı üzerine | Neslihan Hazırlar 

Unuttun sen o şiiri

Unuttun sen o şiiri, 

Hatırlatmaya çalıştıkça

Aklından silindi, 

Uçtu gitti. 

Unuttun sen o şiiri, 

Çünkü hiç okumamıştın 

Melodiyle 

Benim gibi. 

Unuttun sen o şiiri, 

Kalmadı bir mısra bile aklında, 

Dinlememiştin hiç, 

Kahvenin yanında huzurla. 

Dikkat etmemiştin,

Şekline, 

Biçemine ve uyağına, 

Unutuverdin kolayca. 

Unuttun sen o şiiri, 

Tekrarlarken hızlı hızlı

Ezberlediğin mısraları 

Karıştırdın kelimeleri.

Zeynep Yenen’in “Unuttun Sen O Şiiri” adlı şiir kitabı 2021 yılında Berikan Yayınları tarafından basılarak okura sunuldu. Kıbrıs’ta yaşayan Ankaralı şair, yazar, Zeynep Yenen yoğun iş temposuna rağmen üretkenliğini koruyor.

Kitaba ismini veren şiirle başlayıp, ardından cevabı niteliğinde olan ikinci şiir  “Unuttum Ben O Şiiri”  ardından üçüncü şiir “Unuttu O Şiir Bizi” ile üçleme oluşturuyor.

Aşkı sorgulamayı, terk edilişi, yalnızlığın derin  acısını ve aşk bitince şiirden atılışlarını konu ediniyor. Sen, ben ve o anlatıcı diliyle yazılmış üç şiir öykü tadında.

1964 Ankara’da doğumlu Zeynep Yenen, Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olduğu 1987’de Vitrin Önü üçlemesini yazın yolculuğuna başladı. Bu öykülerden ikisi Diş Hekimleri Odası tarafından 2014 yılında düzenlenen yarışmada ikincilik ödülü kazandı ve “Kil Tablet” isimli öyküsü ile 2016 da ikinci oldu. “Ölüm Vardiyası- Soma’nın Öyküsü” ve “Benim de Bir Hayalim Var”, “Babil’in Perileri” adlı kolektif kitaplarda öyküleri yayımlandı.

UMAG ve TOMER’de yaratıcı yazarlık derslerine devam etti. Vesleyan Üniversitesi’nden Yaratıcı Yazarlık Sertifikası aldı. Cumhuriyet Kitap Eki, Hece, Ekin Sanat, Dünyanın Öyküsü, Kurgan Edebiyat Sanat, Ihlamur, Çağdaş Türk Dili, Yeni Vezin, Yeni Albatros, Edebiyat Daima, Mesarya (Kıbrıs), Edebiyat Nöbeti, Turnalar Dergilerinde, Star Kıbrıs Gazetesi’nde, internet ortamında Edebiyat Haber, Kitap Eki ve Edeb-i-Dergi’de, öykü, inceleme yazıları ve şiirleri yayımlandı. Türk Şeirinde Eşq- Almanax’da (Türk Şiirinde Aşk – Azerbaycanlı Yazarlar Birliği Almanağı) “Qocaman” isimli şiiri ile yer aldı. Notos Akademi’den editörlük eğitimi aldıktan sonra Bence Kitap’ta redaktörlük, Ahlat Gazetesi’nde editörlük yaptı. Kaşgarlı Mahmut Öykü Yarışması Kıbrıs ayağının Jüri Üyesi oldu (2018). KIBATEK (Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Vakfı) mütevelli heyeti üyesi ve KITED (Kıbrıs Türk Edebiyatı Derneği) yönetim kurulu üyesi olan yazar halen Star Kıbrıs Gazetesi’nin köşe yazarıdır.

Adam Vitrinin Önünde Duruyordu (2015), Kadın Vitrinin Önünde Duruyordu (2016), Çocuk Vitrinin Önünde Duruyordu (2017) isimli öykü kitapları ve Unuttum Ben O Şiiri (2018), Unuttu Bizi O Şiir(2019), Unuttun Sen O Şiiri (2021), Yorgun Hipokrat (2020), Kıbrıslı Cemile (2022) şiir kitapları ve Kitap Odası-I(2020) isimli inceleme kitabı bulunuyor.

Zeynep Yenen, Girne Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor ve aynı zamanda yaratıcı yazarlık dersleri veriyor.

Mısraların gücünü, ada gibi özgürlüğün ve denizin ilhamından alan şiirleri bir kuşun kanat çırpışı gibi naif, yalın ve tutkulu.

Zamanı aşka uyarlayan şiiri “Yirmi Dört Saat” sen anlatıcı diliyle yazılmış, aşk, ümit, yalnızlık kokuyor.

Sen zamanı uyandım yine,

Yumurtalı ekmek kızarttım,

Seni çeyrek geçe.

Sen oturdu içine sevgimi katıp

Karanfil kokulu çayı demlediğimde… (sf.14)

Ada kokulu öyküleri gibi şiirleri de ada ve deniz kokuyor. Şiirlerinde aynı göğe bakan aşıkların özlemi ve mutluluğunu, bir senfoninin notalarında birleştiriyor. Kasvetli tonda yazılmış şiirlerine çaktığı çakmak aydınlık oluyor. Karakteri bulandığı kederden şiirle tutup çıkarıyor. Mektubu şiire uyarladığı, Teoman’a Mektup’ta aşık bir kadının gözyaşlarına ortak oluyor okur.

En çok şehirler arası yolculuklar gizler

Bir kadının gözyaşlarını,

Nelerden vazgeçeceği sorusunun karşılığı

Canından başka hiçbir şey olsa da

En kolay şeydir canından vazgeçmek

Aşık bir kadına.(sf.21)

“Bir İlkbahar Hikayesi” şiiri Sait Faik’in aynı adlı öyküsüne selam gönderiyor.

“Kuş,papatya 

Gelincik,çayır, çimen 

Su sesi, çingene, kuzu

En mühimi

Nisan, mayıs güneşi

Klasik ilkbaharların içinde” (sf.24)

Sevdaya dair şiirlere bahar kokulu imza atan şairimizin öykü tadında şiirleri, zengin diliyle, gün batımlarında ufuk çizgisini seyrederken okunmayı bekliyor.

Kaynak: Unuttun Sen O Şiiri, Zeynep Yenen, Berikan Yayınevi, 96s.

edebiyathaber.net (17 Temmuz 2023)

Yorum yapın