Zeynep Oral: “Yarışmalarda okumadan ödül veririz demek için çıldırmış olmalıyım.”

Ekim 20, 2017

Zeynep Oral: “Yarışmalarda okumadan ödül veririz demek için çıldırmış olmalıyım.”

Gazeteci-yazar Zeynep Oral’ın, kısa süre önce sona eren Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı’ndaki bir paneldeki açıklamalarıyla ilgili olarak çeşitli spekülasyonlar yapıldı. Jüriler ödül verdikleri kitapları okumuyor denildi, paneldeki açıklamaları çelişkili denildi. Peki ama işin aslı ne ve Zeynep Oral bu konuda ne düşünüyor?

Zeynep Oral, Cumhuriyet Gazetesi’ndeki 19 Ekim 2017 tarihli yazısında, “Yarışmalarda okumadan ödül veririz demek için gerçekten çıldırmış olmalıyım,” dedi ve ekledi. “O panelde ‘Okumadan ödülvermek…’ lafını yarışmalara ilişkin değil, seçim yapmaya ilişkin söyledim… Hayatta her an, her alanda seçim yapıyoruz dedikten sonra, eğer ülkemde kadınlar aşağlanıyorsa, şiddete uğruyorsa tüm eserlerini okumadan örneğin bir PEN Ödülü’nü (Örneğin Duygu Asena Ödülü’nü kastettim) Kadın Kütüphanesi’ne ve tüm yayınlarına verdik dedim.

Oral, ilgili yazıda, “Bir konuşmadan ya da bir yazıdan bir cümle cımbızlamak belki sansasyon yaratır ama hepsi bu kadar.” diyerek tartışmalara son noktayı koydu.

edebiyathaber.net (20 Ekim 2017)

Yorum yapın