Zeynep Göğüş’ten bu yazın kitabı: “Çok Yalan Söyledik”

Haziran 23, 2023

Zeynep Göğüş’ten bu yazın kitabı: “Çok Yalan Söyledik”

Zeynep Göğüş’ün “Çok Yalan Söyledik” adlı romanı Everest Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İlk yapıtı Işık Ülkesinden ile Yunus Nadi Roman Ödülü’nü, Yok Çünkü Telafisi adlı romanıyla Oktay Akbal Edebiyat Ödülü’nü kazanan Zeynep Göğüş, Çok Yalan Söyledik ile bir dönemin kapısını aralıyor.

Ülkenin darbeler tarihine de göz atarak bugünü yaratan koşulları inceleyen, sıkça sorulan “Biz nasıl bu hale düştük?” sorusuna yanıt arayan bir roman Çok Yalan Söyledik, yazarın deyişiyle “kurgusal bir belgesel”.

Belgesel çekmek üzere Ankara’ya dönen bir gazeteci Işıl, Ankara sokaklarında ve kale civarında yürüdükçe, araştırma yaptıkça kişisel tarihine de bu toprakların tarihine de  “hafıza notları” düşer. Bir yandan da polisiye kurgusunda bir olay anlatılır. Öğrencilik günlerinden kalma sırların perdesi aralanır.

“Neden bu hallere düştük biz Fatma?” Düşünme molası almadan yanıt verdi, “Çünkü çok yalan söyledik.” Kutsal yalanlar, kuyruklu yalanlar, bazen bilinçli, bazen de masum yalanlar, farkına vardıklarımız, varmadıklarımız, toplumsal sonucu olanlar, olmayanlar, her durumda çok yalan. Başımla onayladım, fakat kötümser olma lüksüne sahip değiliz.”

Bir dijital kanala yapacağı Ankara belgeselini hazırlamak için çocukluğunun geçtiği şehre giden Işıl, büyüdüğü sokaklarda ve kale civarında adımladıkça hem kendi geçmişine hem ülke tarihine doğru bir yolculuğa çıkar. Tesadüfler, onu öğrencilik yıllarından kalma derin bir sırrı çözecek ipuçlarıyla karşılaştırır: Vaktiyle gizlenmiş pek çok şey peş peşe açığa çıkmaktadır. Belgesel için alınan “hafıza notları” ise cumhuriyet tarihine olduğu kadar, ülkede yaşanan darbelerin kişisel etkilerine de ışık tutacak niteliktedir. Işıl’ın notlar alırken sürekli tekrarladığı sorunun cevabı belki de çıkış yönünü gösterecektir: “Biz nasıl bu hale geldik?”

edebiyathaber.net (23 Haziran 2023)

Yorum yapın