Zeynep Çolakoğlu’ndan “Maya Büyüsü”

Ocak 20, 2024

Zeynep Çolakoğlu’ndan “Maya Büyüsü”

Zeynep Çolakoğlu’nun Maya Büyüsü adlı kitabı Karakarga Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Kimya Yüksek Mühendisi, yazar Zeynep Çolakoğlu, Karakarga Yayınları’ndan çıkan edebiyat ve sanata çokça konu olmuş, kendi mitolojisi hatta tanrısı olan kadim ve şiirsel şarabın hikâyesini anlattığı ve şarapta algılanan koku ve aromaların dilini çözümlediği ‘Şarap Koyusu’ kitabının ardından şimdi de “Maya Büyüsü” kitabı ile okurlarıyla buluşuyor.

Çağlar boyu büyüleyici dönüşüm eserleri yaratan, ekmekten şaraba dek pek çok üründe emeği geçen mayayı ana başlığa taşıyan bu eser, şarabın gastronomi ile bağlarını mercek altına alarak şarap-yemek eşleşmelerinin kimyasal, kültürel ve duygusal boyutlarını inceliyor.

Yazar, aroma ailelerinden öne çıkan şarap stilleri ve yapım tekniklerine, kültürel mirasımız Süryani şaraplarından eski bağlara, eşleşmenin temel prensiplerinden peynir-şarap uyumuna ve yaşamımıza dokunarak bizi mest eden aromatik bileşenlere dek uzanan, tadım farkındalığını bilimsel açıklamalar ve öyküsel bir dille birleştirdiği bu kitabıyla, okuru şahane bir yolculuğa davet ediyor.

Arka Kapak Yazısı:

Koku hafızamızı nasıl geliştiririz?

Aromaların bir dili var mıdır?

Mayalar üzümü nasıl dönüştürür?

Maya Büyüsü tüm bu sorulara şarap tadımının duyusal analiziyle cevap ararken, algı kapılarını aralayan kokularla, sizleri gizemli bir yolculuğa çıkarıyor. Bu yolda aroma aileleri ile tanışma, aroma çemberinin rengârenk evrenini keşfetme ve lezzetli deneyimlere yelken açma üzerine bir dizi fikir sunuyor.

Ekmekten şaraba dek pek çok üründe emeği geçen mayayı ana başlığa taşıyan bu eser, şarabın gastronomi ile bağlarını mercek altına alarak şarap-yemek eşleşmelerinin kimyasal ve kültürel boyutlarını inceliyor.

Zeynep Çolakoğlu’nun, yazar ve Kimya Yüksek Mühendisi kimliğiyle tadım farkındalığını bilimsel açıklamalar ve öyküsel bir dille birleştirdiği bu kitabıyla, şahane bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?

Yazar Hakkında:

Zeynep Çolakoğlu

Kimya Yüksek Mühendisi, Yazar, Şarap Uzmanı

1984 yılında doğdu, Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği’ni yüksek lisans derecesiyle bitirdi. Edebiyata ilk adımlarını Yüxexes Karakalem ve 46 Karakalem Dergileri ile attı. İlk öykü kitabı Mina (Nezih-Er, 2016) III. Kurşunkalem Öykü Ödülü’nü kazandı.

Karanlıktaki Kadınlar (2018, Bilgi), Hayalet Müzik (2019, Artemis), İstanbul’un Karanlığında (2020, Karakarga), Hayalet Müzik-II: Eskilerin Şöleni (2021, Artemis), İnadına Kadınım, Kadınsın, Kadınız (Kekeme Yayınları, 2022), Dark Gerilim (2023, Dark İstanbul) antolojilerinde öyküleriyle yer aldı.

Kurşun Kalem Edebiyat Dergisi’nde yazılar yazdı, 46 ve 47. sayılarının genel yayın yönetmenliğini yaptı. Medusa öyküsü İngilizceye çevrilerek Pensilvanya Devlet Üniversitesi Kütüphanesinin katkılarıyla yayımlanan Trafika Europe edebiyat dergisinin Trafika Europe 16: Turkish Delight sayısında yer aldı. Korkuyu Bekleyenler (Bilgi Yayınevi, 2021) kitabında yazar Hakan Balcı ile kara mizah öyküleri yazdı.

Şarabın mitolojisini, tarihini, sanat dallarıyla yollarının kesişimini ve bir kimya mühendisi bakış açısıyla kimyasal yapısı üzerine Şarap Koyusu (2021, Karakarga) adlı inceleme kitabı bulunuyor.

İzmir’in ilk tadım gruplarından olan Apelasyon Tadım Derneği’nin e-dergisinde şarapla ilgili yazılar kaleme aldı. Şarap kültürünü edebiyat ve sanatla buluşturan farklı etkinlikler düzenledi. WSET Şarap Yeterlilik Programı, UC Davis: Şarap Tadımı: Şarap Analizde Duyusal Teknikler, Fitoterapi, Aromaterapi, Şarap Üretim Teknikleri, Üzüm Yetiştiriciliği ve Şarap Üretimi, Mindfulness, Meditasyon ve Temel Koku eğitimlerini aldı.

Varlık, Mikrop, Karahindiba, Kadın Harekâtı, Headbang, Lemur dergilerinde yazdı. Filhakikat.net, Darkkitap.com’da köşe yazıları yazıyor. Apelasyon Tadım Derneği, Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) üyesidir.

edebiyathaber.net (20 Ocak 2024)

Yorum yapın