Yüzen tarihin seyir defteri açılıyor | M. Ediz Şahin

Mayıs 9, 2023

Yüzen tarihin seyir defteri açılıyor | M. Ediz Şahin

Edebiyat dünyasında öykü kitaplarıyla tanınan ödüllü yazar M. Özgür Mutlu ilk kez bir roman yazdı. “Güzel Seferlerin Süvarisi” adlı eser, İthaki Yayınları tarafından okurlara sunuldu. Mutlu, kitabında Türkiye’nin en yaşlı gemilerinden Sismik-1’in hikâyesini sürükleyici ve sıra dışı bir kurguyla anlatıyor. 

Ägir, Herkül, Hora, Sismik-1… Engin denizlere farklı zamanlarda farklı adlarla yelken açan, tarihin en önemli olaylarına tanıklık eden, savaşlardan depremlere pek çok badire atlatan ihtişamlı bir gemi. “Omuzlarına acımasız savaşın çığlıkları yüklenmiş bir deniz tanrısı.” Yüzen bir tarih…

1942 yılında Nazi Almanya’sında ‘Ägir’ adıyla inşa edilir bu görkemli savaşçı. II. Dünya Savaşı’ndan sonra İngiltere’ye düşer yolu. ‘Herkül’ adını alıp arama römorkörü olarak görev yapmaya başlar. 50’li yıllarda Denizcilik Bankası’nın satın almasıyla yolculuğunun son durağı olan Türkiye’ye ulaşır. ‘Hora hora!’ nidalarıyla denize açılırken, adının da ‘Hora’ olmasına karar verilir ve bu kez kurtarma römorkörü olarak hizmet eder. 70’lerde Yunanistan ile yaşanan kıta sahanlığı sorunu nedeniyle emekliye ayrılmak üzereyken, MTA tarafından alınıp petrol arama gemisine dönüştürülür. Artık adı ‘Sismik-1’dir. 1999 Marmara Depremi’nin ardından bölgedeki fayları araştırmak için kullanılır. Neyse ki sonrasında diğer yaşlı gemiler gibi yaşamını sürdürdüğü denizlerde yavaş bir ölüme, çürümeye terk edilmez; hizmet dışı bırakılsa da İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Denizcilik Fakültesi öğrencilerinin eğitim gemisi olarak nefes almaya devam eder.

ÖDÜLLÜ ÖYKÜCÜNÜN İLK ROMANI

Yazar M. Özgür Mutlu ise hayat yolculuğuna 1981 yılında Manisa’da başlar. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nde tamamlar. Henüz çok genç yaşta başlayan edebiyat tutkusu ve yazmaya olan merakı, çağdaş Türk öykücülüğünün ödüllü isimlerinden biri arasına girmesine vesile olur. İlk kitabı “Van Gölü Ekspresi” ile 2011 yılında Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülü’ne öykü dalında layık görülen Mutlu, peşi sıra yazdığı “Karton Ev”, “Dünyanın Çivisi” ve “Dönme Dolap Düşleri” öykü kitapları ile türe meraklı olanların belleklerinde sağlam bir yer edinir. 2000 yılında Vesaire-fanzin, 2003-2005 yılları arasında Düşe-yazma dergisi yayın kurulunda yer alır. Öykü ve yazıları pek çok dergide yayımlanır.

Türkiye’nin en yaşlı gemilerinden Sismik-1’i tanımasıyla edebiyat yolculuğuna yeni bir yön verir M. Özgür Mutlu. “Güzel Seferlerin Süvarisi” işte bu tanışıklıktan doğar. 

Mutlu’nun ilk romanı olan eserin kapağı mektup şeklinde tasarlandığından, okura verdiği ilk izlenim mektuplar üzerinden ilerleyen bir hikâye anlattığı yönünde. Ancak bu kitabın başrolünde mektuplar değil, ‘Güzel Seferlerin Süvarisi’ Kaptan Namlı’nın seyir defteri var. Kapakta kullanılan görsel de MTA tarafından 1977 yılında tasarlanmış ilk gün hatırası zarfı.

AFRODİT’İN PEŞİNDE TARİHE YOLCULUK

Kaptan Namlı’nın ve biri kadın ikisi erkek (Sevgi, Aras ve Faruk) üç araştırmacının hem gemide hem de mahsur kaldıkları küçük balıkçı kasabasında yaşadıklarını, seyir defterinde not tutulan olaylarla birlikte ele alıyor M. Özgür Mutlu romanında. 

Kaptan Namlı’nın yıllar boyunca gemide yaşadıklarını tüm detaylarıyla anlattığı o defter Aras’ın eline geçince, biz okurlar için de muhteşem bir ‘sefer’ başlıyor.

Farklı kollardan, değişik kişilerin anlatımıyla ilerleyen ve sürükleyici bir kurguya sahip olan roman, Knidoslu Afrodit’in peşindeki yolculuğuyla mitolojik hikâyelerden hoşlananları da yakalıyor. M. Özgür Mutlu, Sismik-1’in geçtiği yolları ve yılları bir gemiye sığabilecek tüm duyguları okuyucusuna yaşatarak anlatıyor. 

Dünyanın çoğu yapay ve gereksiz dertlerinden uzaklaşıp uçsuz bucaksız denizlere yelken açmak, ufkun ötesindeki keşfedilmemiş diyarlara doğru zaman zaman “güvende ve huzurlu”, zaman zaman da “deniz hummasına tutulmuş” halde, yine de keyifli hissettirecek bir yolculuğa çıkmak için “Güzel Seferlerin Süvarisi”ni mutlaka okuyun. 

edebiyathaber.net (9 Mayıs 2023)

Yorum yapın