“Yerinden Edilenlerin Coğrafyaları: Filistin Köy Tarihleri” yayımlandı

Ocak 21, 2016

“Yerinden Edilenlerin Coğrafyaları: Filistin Köy Tarihleri” yayımlandı

filistinRochelle A. Davis’in yazdığı Yerinden Edilenlerin Coğrafyaları: Filistin Köy Tarihleri, Hayrullah Doğan’ın çevirisiyle Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Antropoloji ve Tarih kategorisinde yayımladı.

Akademik literatüre katkıda bulunacak olan kitap, akademisyenlerin yanı sıra akademisyen olmayanların da okuyabileceği bir üslupla kaleme alındı. Kitap, Filistin’deki köylerin ve onların tarihlerinin nasıl da insanların bugünkü hayatlarının bir parçası haline geldiğini inceliyor. Çok alanlı araştırma çalışmasına dayanan kitap, 1948’deki savaştan bu yana köyün, insanların hayatında oynadığı rolleri irdeliyor.

Tarih ve Antropoloji kategorisinde yayımlanan kitap, ağırlıklı olarak etnografik araştırmalara ve köy kitaplarına dayanan Filistin Köy Tarihleri, bölgede tarihin nasıl yazıldığını, kaydedildiğini ve tartışıldığını inceliyor. Yok edilen Filistin köylerinin ve onların tarihlerinin, Filistinli mültecilerin bugünkü hayatlarını nasıl etkilediğini gösteriyor. Rochelle A. Davis, köy tarihlerinin ve köy kitaplarının bugün Filistinliler için ne ifade ettiğini ve verdikleri mücadelenin neresinde yer aldığına ilişkin sorulara yanıt arıyor.

1948 Arap-İsrail Savaşı sonucunda Filistin’de yaşayan binlerce Arap yerinden oldu, onlarca köy yok edildi. Filistinlilerin önemli bir kısmı Lübnan, Suriye, Ürdün, Mısır ve Gazze Şeridi’nde mülteci statüsünde yaşamaya başladı. Filistinliler tüm bu olayları nekbe (felaket) olarak adlandırdı. Nekbe sürecinde boşaltılan ve büyük ölçüde yok edilen 400’ü aşkın Filistin köyü hakkında 120’den fazla “köy anma kitabı” yayımlandı. Bugün bu kitaplar, Filistinlilerin yaşadığı bu köylerin bir zamanlar haritada var olduğuna dair kanıt dosyalar olarak sunuluyor.

edebiyathaber.net (21 Ocak 2016)

Yorum yapın