Curzio Malaparte’den “Can Pazarı”

Ocak 21, 2016

Curzio Malaparte’den “Can Pazarı”

can pazari_kapak_2Curzio Malaparte‘nin İkinci Dünya Savaşı’na dair romanı Can Pazarı Neyyire Gül Işık çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Zamanının adamı olmalı insan.

Alçaklaştı mı, ta dibine değin inmeli alçaklığın.”

Can Pazarı’nın odağında İtalya, Napoli vardır: İtalya’da savaşın son evreleri, 1943 Eylül’ünden 1944 Mayıs’ına kadar olup bitenler… Malaparte, bir yandan tarihin trajik akışına müdahale edemeyen subay kimliğinin, diğer yandansa acımasız gözlem ve çıkarsamalarını esirgemeyen yazar kimliğinin yarattığı ikircikli konumundan hareketle Alman ordusu ile “kurtarıcı” Amerikan ve İngiliz ordularının arasında sürüklenmiş bir halkın yazgısını öyküler. Bunu yaparken de, bir savaşı kazanmak ve kaybetmek arasındaki, mağluplar ile galipler arasındaki belirleyici sınırların aslında ne denli kaygan olduğunu, savaşın neticesi olarak ortaya çıkan sefaletin daima her yana sızdığını kendine özgü çarpıcı anlatımıyla anımsatır.

Curzio Malaparte

1898’de Prato’da doğdu. Birinci Dünya Savaşı’na gönüllü olarak katıldıktan sonra gazeteciliğe başladı. 1940’lara kadar faşizmi benimseyen Malaparte’nin 1931’de ilk olarak Fransızca yayımlanan, Hükümet Darbesi Tekniği (1955)adlı kitabı büyük yankı uyandırdı. 1940’larda faşizmi reddetti ve partiden ayrıldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Müttefik ordularında görev aldı. Savaşı konu aldığı gerçekçi romanları Kaputt (1944) ve Can Pazarı (1950) ile uluslararası üne kavuştu. Malaparte, üç gerçekçi oyun kaleme aldı: Marcel Proust’un yaşamını konu alan ve 1948’de sahnelenen Du côté de chez Proust (Proust’un Semtinden), Karl Marx’ın yaşamını konu alan ve 1949’da sahnelenen Das Kapital (Kapital), Rus işgali altında Viyana’daki yaşamı anlatan ve 1954’te sahnelenen Anche le donne hanno perso la guerra (Kadınlar da Savaşı Yitirdi, 1965). Malaparte, 1957’de Roma’da öldü.

edebiyathaber.net (21 Ocak 2016)

Yorum yapın