Yerdeniz Öykücüleri Atölyesinden ‘Yara İzi’

Nisan 27, 2024

Yerdeniz Öykücüleri Atölyesinden ‘Yara İzi’

  

Yerdeniz Öykücüleri edebiyat atölyesinin ilk kitabı ‘Yara İzi’ Agora Kitaplığı çatısında yer alan Asude Kitaplar’dan yayımlandı. Kitabı, atölyenin yürütücüsü olan saygın edebiyatçı Necla Akdeniz hazırladı.

Tanıtım bülteninden:

Yazar Necla Akdeniz tarafından iki yıl önce kurulan atölyede başta Kuir Edebiyat olmak üzere öykü okuma ve yazma çalışmaları yapılıyor.

Atölyenin on katılımcısının yazdığı öykülerden oluşan ilk kitabın teması: Kadın

Şöyle yazıyor kitabın girişinde Necla Akdeniz:

“Yara İzi” başlığını verdiğimiz elinizdeki ortak kitabımızda, bu coğrafyada yaşayan kadınların öykülerini yaz­maya çalıştık. Onların acılarını, umutlarını, aşklarını, kayıplarını… Kanla yoğrulmuş bu topraklarda yüzyıllardır alınıp satılan, kamuya açık yerlerde, karanlık ev içlerinde taciz edilip dövülen, tecavüz edilip öldürülen, aşağılanıp kü­çümsenen, olmadı dışlanıp görmezden gelinen kadınlarını…  Onların delik deşik edilen bedenlerini ve kıstıkça duyulmaz seslerini… 

Yazarken, tüm dünyaya egemen olan ve kolektif bilinçdışımızı kaplayan o ‘eril dil’den farklı bir ses aradık hep. Bazen bu toprakların bin yıllık kadim sesi oldu bu, bazen nida, bazen haykırış, bazen de ah! Çoğu zaman dişil bir ses oldu, giderek kimliksiz ve cinsiyetsiz bir ses. Kimi bedenle­rimizin çığlığı, kimi de hafızalarımıza kazınan derin bir yara izi.

Bu ortak çalışmada yer alan tüm öykücülerin muradı, ‘kadın gibi yazmak’ değil, ‘kadın olup yazmak ’oldu. Umarız sesimiz, siz sevgili okuyucular tarafından da duyulur ve karşılık bulur. 

edebiyathaber.net (27 Nisan 2024)

Yorum yapın