“Yeni Dünya” adlı film 1-4 Ekim arasında yalnızca Türkiye’den erişime açık ve ücretsiz

Ağustos 30, 2020

“Yeni Dünya” adlı film 1-4 Ekim arasında yalnızca Türkiye’den erişime açık ve ücretsiz

Jaan Tootsen’in Uus Maailm (Yeni Dünya) filmi 24 Eylül – 29 Kasım tarihleri arasında Salt.org’da ücretsiz olarak erişime açık.

Sokakları otomobil yerine bisikletle dolu, evleri parklarla çevrili, ahalisi sürdürülebilir yaşam ve kültüre meraklı yeni bir toplum kurmak isteyen bir grup idealist genç harekete geçer. Amaçları bütün dünyayı olmasa da, Estonya’nın başkenti Tallinn’de kendilerine dayatılan dünyayı değiştirmektir. Yaratıcı fikirleriyle ön plana çıkan Erko ve aktivist arkadaşları, bir otoparkı ele geçirip çiçeklerle donatmak gibi bir dizi şiddet içermeyen sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirir. Zamanla adını duyurarak halk ve hükûmet tarafından tanınmaya başlayan gruba, şehir merkezinin hemen dışında bir toplum merkezi kurmak üzere fon desteği sağlanır. Ne var ki çok geçmeden “yeni dünya” hayalleri, formlar, izin belgeleri, komşu şikâyetleri ve bütçe yetersizliği gibi bir yığın “eski dünya” derdinin altında kalacaktır. 

Beş yılı geçkin azimli çabalar ve hüsranları bütün gerçekliğiyle yansıtan belgesel film, grubun kütüphane, yerel gazete, sokak festivali ve yemek dağıtımı gibi başarılarının yanı sıra, yerel yönetimde söz sahibi olmanın önemine dair ilham veren bir hikâye anlatıyor. 

“Evde” gösterimleri, 24 Eylül-29 Kasım tarihlerinde saltonline.org’da çevrimiçi olarak gerçekleştirilecektir. Filmler, yalnızca Türkiye’den erişime açıktır. Perşembe Sineması, Garanti BBVA Mortgage desteğiyle sürdürülmektedir.

edebiyathaber.net (30 Eylül 2020)

Yorum yapın