Yemeğe ve Osmanlı yazmalarına ilgi duyanlara

Ekim 19, 2021

Yemeğe ve Osmanlı yazmalarına ilgi duyanlara

Osman Güldemir’in “Bir Osmanlı Yemek Yazması Kitabüt Tabbahin” adlı kitabının 2. baskısı, Oğlak Yayınları etiketiyle 2018 yılında yayımlandı. Bu kapsamlı kitabı öneriyoruz.

Tanıtım bülteninden

“Osmanlı dönemi, tarihimiz gibi mutfağımızın da en önemli ve muhteşem zaman dilimlerinden birini yansıtır. Ne var ki, kültürün önemli dallarından kabul edilen mutfakla ilgili kaynak yetersizliğimiz Osmanlı dönemi için de söz konusudur. Burada eski yazının bilinmemesinden dolayı yazma eserlerden yararlanamamanın da rolü olduğu söylenebilir.

Çok şükür günümüzde genç akademisyenler bu konuya eğilerek ciddi ve sağlam çalışmalar ortaya koymaktalar. Osman Güldemir’in iğneyle kuyu kazarcasına hazırladığı, iki bölümden meydana gelen Bir Osmanlı Yemek Yazması Kitabüt Tabbahin, akademik ve uygulama yönü mükemmel bir eser olup Osmanlı dönemi mutfağına ilgi duyanlar için de önemli bir kaynak niteliğindedir. Günümüzde değil gençlerin Osmanlı dönemine aşina kişi ve uzmanların dahi zor hatırlayacağı Beyin Pilavı’ndan Soğan Üstü Çılbır’a, Yalancı Keşkek’ten Lorlu Baklava’ya, Yufkalı Kadayıf’tan Ayva Murabbası’na ve Yalancı İlik’e kadar yayılan yelpazedeki yemekler bu kitap sayesinde uygulamanız için sizlere sunulmuştur.

Oğlak Yayınevi’nin titiz ve özenli bir baskıyla bizlere kazandırdığı bu eser, yemeğe ve Osmanlı yazmalarına ilgi duyan herkesin kitaplığında bulunması gereken seçkin bir çalışmadır.”

Nevin Halıcı

Kitabı % 50 indirimli almak için>>>

Tadımlık>>>

Yazar hakkında

Güldemir, Mengen Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi’nde okudu. Ardından bu işin araştırma-geliştirme ve en önemlisi öğretme ihtiyacını hissederek Selçuk Üniversitesi, Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği lisans programını tamamladı. Üniversite eğitimi boyunca tiyatro, fotoğrafçılık gibi toplulukların etkinliklerinde aktif rol aldı. Aynı üniversitenin Arap Dili ve Edebiyatı yandal programını bitirdi. Devamında Osmanlı Türkçesi dersleri aldı. Aynı üniversitenin Beslenme Eğitimi yüksek lisans programını “Osmanlı Yemek Yazması Kitabüt Tabbahin’in Günümüze Uyarlanması” tezi ile tamamlayarak, bilim uzmanı oldu. Doktora derecesini “Klasik ve Modernleşen Osmanlı Yemekleri ve Günümüze Uyarlanması” tezi ile Anadolu Üniversitesi’nden aldı. Yüksek lisans eğitiminde değişim öğrencisi olarak, Kopenhag/Danimarka, Suhr’s Metropolitan Üniversitesi’den dersler aldı ve çeşitli sebeplerle farklı ülkelerde bulundu.

Evli olan Güldemir, Anadolu Üniversitesi’nde doktor öğretim üyesi olarak çalışıyor. “Bir Osmanlı Yemek Yazması Kitabüt Tabbahin” isimli bir kitabı ve meslekî alanları ile ilgili tamamlanmış çalışmaları olmakla beraber; hâlen mutfak kültürü, yeme-içme eksenli araştırmalarda bulunuyor.

edebiyathaber.net (19 Ekim 2021)

Yorum yapın