Yazarlar, “Kürt Pen”i Diyarbakır’a taşımak istiyor

Şubat 7, 2013

Yazarlar, “Kürt Pen”i Diyarbakır’a taşımak istiyor

Diyarbakır’da Büyükşehir Belediye Başkanı BDP’li Osman Baydemir’i ziyaret eden ve Kürt yazar ile edebiyatçıları bünyesinde barındıran Kürt- Pen‘in başkanı ve heyeti, Almanya’da olan merkezlerini Diyarbakır’a taşımak istediklerini söyledi.

Baydemir, siyasetin güncel bir kavram, ancak edebiyat, dil ve kültürün bir halk için süreklilik arz eden kalıcı bir durum olduğunu ifade ederek, “Tüm Ortadoğu devlet ve hükümetleri bu sebepten dolayı Kürtleri dillerinden, kültüründen ve edebiyatından uzaklaştırmayı hedeflemişlerdir” dedi.

Belediye Başkanı Osman Baydemir , Kürt yazar ve edebiyatçıları bünyesinde barındıran Kürt- Pen Başkanı Dr. Zerdeşt Haco ve beraberindeki heyeti makamında ağırladı. Kürt Pen Başkanı Haco, dünyada en fazla gazeteci ve yazarın Türkiye ve İran ‘da cezaevinde tutuklu bulunduğunu ileri sürerek, cezaevindeki gazetecilere ilişkin Kürt- Pen olarak Uluslararası Pen’e faks ve mektup gönderdiklerini ve bunun etkisini gördüklerini söyledi. Haco ve beraberindekiler merkezi Almanya ‘da bulunan Kürt- Pen’i siyasal ve kültürel anlamda bir merkez olduğu kadar Kürt edebiyatının da merkezi konumunda gördükleri Diyarbakır ‘a taşımak istediklerini ve bu nedenle Baydemir’den destek beklediklerini söyledi.

Baydemir, dil, kültür ve kimlik için yapılan her çalışmayı, gösterilen her çabayı çok anlamlı ve değerli bulduğunu ifade ederek, “Siyaset güncel bir kavram ancak, edebiyat, dil ve kültürün bir halk için süreklilik arz eden kalıcı bir durum olduğunu biliyoruz. Tüm Ortadoğu devlet ve hükümetleri bu sebepten dolayı Kürtleri dillerinden, kültüründen ve edebiyatından uzaklaştırmayı hedeflemişlerdir. O devletler için en büyük politika bu esas üzerine gerçekleşmiştir. Bu alanda büyük bir etki de bırakmışlardır” dedi.

DHA (7 Şubat 2013)

Yorum yapın