Tiflis’te Türkiye rüzgârı | Metin Celâl

Haziran 1, 2022

Tiflis’te Türkiye rüzgârı | Metin Celâl

2005 yılından beri Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sektör temsilcileri Türkiye Yayıncılar Birliği ve Basın Yayın Birliği’nin iş birliği ile Türk edebiyatının dışa açılımı projesi kapsamında uluslararası kitap fuarlarına katılıyor. Bu iş birliğinin en önemli destekçisi de İstanbul Ticaret Odası (İTO). İTO, Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay’ın da belirttiği gibi kültür endüstrisinin diğer endüstrilerin öncüsü olduğu bilinciyle önemli bir katkıda bulunuyor. Türkiye Yayıncılık sektörünün büyük bir bölümünün İstanbul’da bulunduğu ve İstanbullu yayıncıların yüzde doksanının İTO üyesi olduğu göz önüne alınırsa bu destek daha da anlam kazanıyor. 

2008 Frankfurt Kitap Fuarı Onur Konukluğundan beri de Türkiye birçok uluslararası fuara onur konuğu olarak katılıyor. Türkiye’nin ‘Odak Ülke’ olduğu 24’üncü Tiflis Uluslararası Kitap Fuarı da bu onur konukluklarının son ve önemli adımı oldu. 

Gürcistan yakın bir komşumuz olmasının yanı sıra “akraba” bir ülke. Ülkemizde, özellikle Karadeniz’de Gürcistan kökenli olanların çokluğu şaşırtıcı oranlarda. Nerdeyse hemen her ailenin Gürcistan’la bir bağı olmuş ve bu bağlar günümüze kadar da sürmüş.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis doğasıyla mimarisiyle etkileyici bir güzellikte. Yalçın dağların arasından akan Kura nehrinin iki yakasına kurulmuş 1,5 milyon nüfuslu bir şehir. Tarihi milattan önce 4 bin yılına kadar giden Tiflis milattan sonra 5. Yüzyılda kurulmuş. Gürcü Rönesans’ının merkezi olmuş, kültür ve edebiyat merkezi halini almış. Her yerinden sanatsal güzellikler fışkıran, caddelerine şairlerin adı verilmiş, parkları heykellerle donatılmış güzel bir şehir. Genel görünüm bir Doğu Avrupa kentinde olduğunuz izlenimi yaratıyor. Hemen her yerde görülen Avrupa Birliği bayrakları da Gürcistan’ın resmen olmasa da fiilen AB’ye girdiğini düşündürüyor.  

Tiflis Uluslararası Kitap Fuarı Expo Georgia Fuar Alanı’nda düzenleniyor. İzmir Fuarı’nın yapıldığı Kültür Park’ı anımsatan yemyeşil bir parkta çeşitli binalardan oluşan bir düzeni var. Küçük ama yoğun ilgi gören bir fuar. Fuarı bu yıl 60 bin Tiflisli ziyaret etmiş.   

Türkiye’nin ‘Odak Ülke’ olduğu 24’üncü Tiflis Uluslararası Kitap Fuarı, 26-29 Mayıs tarihlerinde Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te gerçekleştirildi. Fuarın Türkiye bölümünde edebiyat, çocuk ve eğitim yayıncılığı yapan A7 Kitap, Akdem Yayınları, Bulut Yayınları, Büyük Doğu Yayınları, Damla Yayınevi, Mavi Ağaç, Tudem Eğitim ve Yüksek Başarı Yayınları stantları, TEDA desteği ile yayınlanan kitaplar ve Kültür Bakanlığı ve İTO yayınları yer aldı.
‘Odak Ülke Türkiye Kültürel Programı’ kapsamında, Mario Levi, İskender Pala, Tarık Tufan, Nermin Yıldırım, Aslı Perker, Melike Günyüz, Ömer Erdem, Adnan Özer, Metin Celâl, Sedat Demir, Betül Sayın gibi Türk edebiyatının önde gelen yazarları ve şairleri Gürcistan Yayıncılar Birliği’nin desteklediği program kapsamında Gürcü yazarlar ile birlikte oturumlara katıldı. Gürcü Türkologlar, Tiflis Yunus Emre Enstitüsü’nün öğretim görevlileri çevirilere destek verdiler. Fuarın tam ortasındaki söyleşi alanı sürekli ilgi gördü. Keyifli söyleşiler oldu.

Tabii amaç sadece fuar katılımı değil Türkiye ve Gürcistan arasındaki edebi kültürel bağı güçlendirmek. Türkçeden 70 eser Gürcüce’ye çevrilip yayınlanmış, 20 civarında Gürcü yazarın eserlerinin Türkçe’ye çevrildiğini biliyoruz. Gürcü okurun Türkiye’ye, özellikle İstanbul’a ve Türk edebiyatına büyük bir ilgisi var. Bizler için de geçmişi yüzyıllar öncesine uzanan bu akraba edebiyatı daha fazla tanımamız için bu tür fuar, festival, şenlik gibi etkinlikler önemli. Türk yazarları Gürcü meslektaşları ile tanışıp kaynaşırken, yayıncılarımız da Gürcü yayıncılarla iş toplantıları gerçekleştirdi. Bu bağların yakın gelecekte her iki ülkede yoğunlaşacak çeviri faaliyeti ve yayınlanacak kitaplarla somutlaşacağını öngörebiliriz.    

edebiyathaber.net (1 Haziran 2022)

Yorum yapın