Yazarlar hayallerini Seferihisar’da kuracak

Mart 20, 2012

Yazarlar hayallerini Seferihisar’da kuracak

Dünya yazarları Seferihisar’da yetişecek. Oxford (İngiltere), Ferris State (ABD) ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nin işbirliği ile İzmir’in Seferihisar ilçesinde ‘Uluslararası Yaratıcı Yazarlık Merkezi’ kuruluyor.

Tarihte ‘sanatçılar kenti’ olarak bilinen Teos antik kenti sınırları içinde kurulacak olan ‘Uluslararası Yaratıcı Yazarlık Merkezi’ dizi, roman, kitap veya reklam yazarlarını yetiştiren ilk ve tek uluslarararası eğitim merkezi olacak. Bu projeyle, tüm dünyada 2 milyar dolarlık bir pazara sahip olan ve hayal endüstrisi diye tanımlanan metin ve senaryo yazarlığı konusunda bir merkez yaratılması amaçlandı. Dünyanın tanınmış yazarları ve profesörlerin eğitim hizmeti vereceği merkezde ayrıca, ünlü yazarların kitaplarını yazabileceği ‘Yazar Evi’ de hizmete açılacak.

Nisanda imzalanıyor

Seferihisar’ın Akkum plajında kurulacak olan ‘Uluslararası Yaratıcı Yazarlık Merkezi’nin anlaşması önümüzdeki ay bir törenle imzalanacak. Oxford, Ferris State ve Ondokuz Mayıs Üniversitelerinin ortak projesine Seferihisar Belediyesi tam destek vererek, Akkum Plajı’ndaki 8 bin metrekarelik araziyi tahsis etti. Belediye Başkanı Tunç Soyer, projenin fikir babasının Ondokuz Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bölüm Başkanı Yavuz Demir olduğunu belirterek, projenin kendisini de heyecanlandırdığını ve tam destek verdiklerini söyledi.

Geçmişe uygun taçlanma

‘Uluslararası Yaratıcı Yazarlık Merkezi’nde, ‘hayal sektörü’ ve ‘üniversite’ işbirliğini akademik ve uluslararası bağlamda ele alarak, konferans, workshop, seminer ve yaz okulları yanında lisansüstü ve doktora eğitimi verilecek. Hürriyet’e bilgi veren Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, dünyada da bir ilk olan bu projenin Seferihisar’da olmasının önemi bulunduğunu, bu projenin Türkiye’yi ve Seferihisar’ı edebiyatta bir çekim merkezi haline getireceğini kaydetti. Tarihte ilk kez ‘Aktörler Birliği’ yani sanatçılar sendikasının bu alanda kurulduğunu kaydeden Soyer, “Bu proje Seferihisar için yapay bir kimlik değil, geçmişine uygun bir taçlanma olacaktır. Yaratıcılığı geliştirme yöntemleri ve yazarlık eğitimlerinin verileceği merkeze dünyanın her yerinden yazarların gelmesini bekliyoruz” dedi.

Hayal endüstrisi

Eğitim çalışmalarının yanında film ve reklam endüstrileri için de çalışma yapılacak olan projenin fikir babası Profesor Yavuz Demir ise projeye Standford ve New York üniversitelerinin de dâhil olmasının gündemde olduğunu belirtti. Dünyada önde gelen üniversitelerin kendi bünyelerinde yaratıcı yazarlık bölümler açtığını, ancak bir kaç üniversitenin ortak kullandığı bir merkezin henüz bulunmadığını ifade eden Demir, “Bu anlamda Seferihisar’da kurulacak merkez bir ilk olacak. Merkez, ‘Teos Uluslararası Yaratıcı Yazarlık Merkezi’ ismiyle kurulacak. Ayrıca tüm dünyada 2 milyar dolarlık bir pazara sahip olan ve hayal endüstrisi diye tanımlanan metin ve senaryo yazarlığı konusunda da bir merkez yaratılmış olacak. Merkezdeki eğitimin bir kaç yıl sonra diplomalı bir sisteme dönüştürülmesi planlanıyor” dedi.

Yazan: Zeynel Lüle – Hürriyet (20 Mart 2012)

Yorum yapın