Yazarın Odası: Semra Bülgin | Meltem Dağcı

Mart 31, 2022

Yazarın Odası: Semra Bülgin | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Semra Bülgin’i, eşi Bahadır Bülgin ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Semra’nın konsantrasyonu yüksektir. Yazarken kendisini dışarıya kapatır. Sanırım bu sebeple de mekâna bağlılık göstermeden her yerde yazabiliyor. Mutfakta, çalışma odasında, salonda, kafede her yerde yazarken görebiliyoruz. Yüksek ses olmadığı sürece biz televizyon izlerken o kucağında laptopuyla kanepeye yerleşip yazmaya devam edebiliyor mesela.

Eşinizle yazı/ okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Semra’nın onu heyecanlandıran cümleleri, paragrafları hatta bölümleri bile bir de yanındakine okumak gibi bir alışkanlığı var. Bazen istemesek de buna engel olamıyoruz. Onun için ev halkı olarak onun okuduğu ve sevdiği her şeyden mutlaka haberdar oluruz. Yazarını seviyorsa bir de yazarın hayatına dair ayrıntılar, nasıl yazmış, nasıl anlatmış üzerine uzun uzun sohbetler de yazılanların paylaşımına eşlik ediyor.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Bilmediği, fiziki olarak deneyimlemesi mümkün olmayan veya güç olan sahalarda yazmak o dünyaları öğrenmek, anlamak ve üstüne anlatmak gibi bir merakı var Semra’nın. Mesela askerlik, kışla, esnaflık vb. Bu tür konularda yazmak istediğinde bunlara ilişkin detayları öğrenmek için benden veya bu konularda bilgi alabileceği tanıdıklarından yardım ister. 

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Bildiğim kadarıyla bir ritüeli yok ama yazarken içilebilecek her şeyi içer. Çay, sigara, su, bira. Masası bir zaman sonra kahvehane masasına döner.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Onun kutsal kitapları var ve peygamberleri. Vüsat O. Bener, Aziz Nesin, Joyce Carol Oates gibi. Her an elinde daha önceleri defalarca okuduğu aynı kitabı görmek mümkün.

En son elinde gördüğüm yeni kitaplar ise;

Toibas Wolf – Hikayemiz Burada Başlıyor

Nancy Huston – Ağır Ölüm

edebiyathaber.net (31 Mart 2022)

Yorum yapın