Yazarın Odası: Nur Taran | Meltem Dağcı

Mayıs 20, 2021

Yazarın Odası: Nur Taran | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Nur Taran’ı, kardeşi Öykü Deren Taran ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Yazılarını genellikle telefonuna yazar. Okumalarını telefonunun not defterine ekler. Bazen sokaklarda köşelerde durup yazar. Yazı yazarken çok dalar ve rahatsız edilmek istemez, sanki başka bir dünyaya geçer. Çalışma odası onun için yuva gibidir. Otobüslerde, uçaklarda, havaalanlarında, otogarlarda ve seyahat ederken çok yaratıcı olur ve bir sürü şey yazar. Bazen yazı yazarken ona soru sorar ya da heyecanla ilginç bir şey anlatırım ve bir yanıt vermesini beklerim, dinler gibi gözlerime bakar ama başka dünyada olur. O bana bakarken içinden yazmaya devam eder.

Ablanızla yazı/ okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Kitapları ve kitapların içindeki bize ilginç gelen detayları paylaşırız. Kitapları altını çizerek okuyup birbirimize veririz. Son dönemde Michael Brown’un Varoluş Süreci, Clarissa Pincola Estes’in Kurtlarla Koşan Kadınlar kitaplarının çalışma gruplarını açtı Nur, onların okumalarını yapıyor ve o başlıklarla ilgili kadın çemberlerinde kolaylaştıcılık yapıp Kundalini Yoga ve Meditasyon öğretiyor. En çok bu iki kitap üzerinde birlikte çalıştık sanırım. 

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Kundalini Yoga ve Meditasyon’la Rahatlama Rehberi kitabını yayın evine göndermeden önce yüksek sesle birlikte okuduk. Ayşe Milli’nin gönderdiği illüstrasyonları birlikte seçtik. Son kararı vermeden önce mutlaka benim de fikrimi alır. Birbirimizin hayattaki en yakın dostuyuz biz.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Kahve içmek, mum yakmak, sessizlik, evin toplu ve düzenli olması onun olmazsa olmazları. O gün ruh haline göre tek bir parça belirler ve tüm yazma sürecinde gün boyunca aynı şarkıyı dinler mesela. Yazmadan önce ya da yazarken dans eder. Hep defterleri vardır ve yazılarının haritalarını çizer önce. Hayal panoları vardır dönem dönem hayallerini yeniler. Bazen kalkmadan saatlerce yazar.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Clarissa Pincola Estes’in Kurtlarla Koşan Kadınlar, Osho’nun True Name kitaplarını okuyor son dönemde.

edebiyathaber.net (20 Mayıs 2021)

Yorum yapın