Yazarın Odası: Meltem Terzioğlu | Meltem Dağcı

Kasım 16, 2023

Yazarın Odası: Meltem Terzioğlu | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık.Yazar Meltem Terzioğlu’nu, eşi Saygın Ahaoğlu ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Yazılarını genellikle salonumuzdaki masada yazar. Bazı zamanlar yolda yazdığı da oluyor ya da aklına gelen şeyleri telefonun not kısmına kaydedip devamını evde getiriyor. Bir gün dışarıdan eve geldiğimde bilgisayarda bir şeyler yazmakta olduğunu gördüm. Yazdıklarını benimle paylaşmayı sever. Dizeleri biraz okuyunca ilk dörtlükten itibaren beni tarif eden cümlelerin olduğunu anladım. O an sevdiğim kadının benim için şiir yazması beni zevkten havalara uçurmuştu.

 Eşinizle yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Bir yerlere yolculuk ederken eşim yanında mutlaka bir kitap taşır. Okuduktan sonra kitaptaki konuyu, karakterleri, kitapla ilgili gözüne çarpan cümleleri benimle paylaşmaktan keyif alıyor. Bir de üzerinde beraber çalıştığımız bir proje olmuştu. Geçen sene Sisli Geceler isimli hikâye antolojisine katılmıştım. Lotus Çiçeği isimli, korku türü olan bir hikâyem burada yayımlanmıştı. Yazma aşamasında eşim hikâyemin daha iyi, daha anlaşılır olması için gerekli noktalarda düzeltilerini yapmış, son okuması da onun elinden çıkmıştı. Eşimle yaptığımız edebi paylaşımlar sayesinde kafamdaki hikâyeyi oluşturmuştum. Bu anlamda birbirimizi besliyoruz denebilir.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Detaylı fikir almıyor olsa da yazdığı hikâye ve şiirlerini yazdıktan sonra bana muhakkak okur.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Ritüel denemez ama yazarken klasik müzik dinlemeyi seviyor. En önemlisi de birbirimize olan sonsuz sevgimiz. Eskiden gece yazmayı severdi ama çalışma hayatı bazı şeyleri değiştirebiliyor maalesef.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Marcel Proust’un serisinde Swannlar’ın Tarafı’nı okumaya başlamıştı bir okuma grubuyla. Okşan Mağara’nın Kendine Ait Bir Oda Bir Salon kitabını bitirmişti. En sonki yolculukta Esra Kâhya’nın Benim Rüyalarım Hep Çıkar isimli kitabı elinde gördüm.

edebiyathaber.net (16 Kasım 2023)

Yorum yapın