Yazarın Odası: Faruk Duman | Meltem Dağcı

Temmuz 9, 2020

Yazarın Odası: Faruk Duman | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Faruk Duman’ı, kızı Elif Duman  ile konuştuk.

1)Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Yazılarını genellikle çalışma odasında yazar ama bazen kesintisiz yazmak için farklı şehirlere de gider. Yazarken odasına girip babamla şakalaştığım çok olur.

2) Babanızla yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Babam Jules Verne’i çok sever fakat benim genellikle eleştirdiğim bir yazardır. Eğlenceli bir yazar ama kitaplarının günümüze göre artık bilimkurgu değeri taşımadığını düşünürüm. Babam benim yaşımda klasikleri bitirmiş, o yüzden benim de bir an önce klasikleri bitirmemi istiyor. Stefan Zweig, Stevenson, Jack London, Çehov, Shekespeare, Orhan Kemal, Yaşar Kemal okudum. Şimdi de Dostoyevski okuyorum. Ben daha çok sinemayla ilgileniyorum ama sinema ve edebiyatın iç içe olduğu da bir gerçek.

3) Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Yazdıklarıyla ilgili babamı amansızca eleştiririm. Yazdığı romanlarla ve romanlardaki üslubuyla okuyucuyu zorladığını düşünürüm. Bunu kendisine de söylerim. Kitap isimlerini eleştirdiğim olur. Hemen hemen tüm hayvanlar üzerine yazdı: Domuz, pars, baykuş, köpek, atlar vb… Çocuk kitaplarını yazarken benim fikirlerimi aldığını hiç anımsamıyorum.

4) Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Çok fazla gözlemlemedim ama birkaç şey biliyorum. Evin temiz ve düzenli olması gerekir. Etrafında hiç ses olmamalı. Yazarken çayı mutlaka yanında olmalı. Bazen klasik müzik dinleyerek de yazdığını söyleyebilirim.

5) Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Babam, çalışma odasındaki beyaz koltuğuna uzanarak okur. Burada okuduğu kitaplar farklı, uyumadan önce okuduğu kitaplar farklıdır. Yatağının başucunda birkaç kitap mutlaka bulunur. Onu okurken gördüğüm kitaplar şunlar: Jules Verne’in Kaptan Grant’ın Çocukları (babamın en sevdiği yazardır). Claudio Magris’in Bir Kılıç Üzerine Çıkarsamalar. Carolyn Parkhurst’un Babil Köpekleri. Sybille Bedford’un Miras.

edebiyathaber.net (8 Temmuz 2020)

“Yazarın Odası: Faruk Duman | Meltem Dağcı” üzerine bir yorum

Yorum yapın