Yazarın Odası: Elif Solak | Meltem Dağcı

Ekim 12, 2023

Yazarın Odası: Elif Solak | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Elif Solak’ı, eşi Levent Tokatlı ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Genellikle evde yazıyor. Evin hemen hemen her bölümünü kullanır. Biraz ruh hâli ile alakalı sanırım. Yalnız ve sakin kalacağı bir yer seçer. Ama yazarken yanında muhakkak kedilerimiz Zarife ve Fikri olur. Onlara, “Ofis arkadaşlarım,” der. Dünyanın en güzel ofis arkadaşlarıymış. İki arada bir derede muhakkak sıkıştırıp öper onları.  Yazarken ilgiç bir anına denk geldiğim pek olmadı. Yazarken beyni o kadar hızlı çalışıyor ki bazen elleri yetişemiyor ona. Eğer o an aklında bir cümle ya da fikir varsa ve ben bir şey sorup konuşacak olursam hemen susturur. Aklındakini unutmak istemez çünkü. Bazen onu kızdırmak için arada susmam ve konuşmaya devam ederim. O zaman da unutursa, “Ya senin yüzünden unuttum Levo,” diyerek çıkışır. “Kaç kere söyledim yazarken soru sorma diye?” der ve söylenir. Sonrasında güldüğümüz çok olmuştur. Bir de yazarken kendi kendine konuştuğu da olur.

Eşinizle yazı/ okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Yazdığı şey eğer bir roman ise, “Sen olsan bunu satın alıp okur muydun?” diye sorar. Ya da bir senaryo yazıyorsa, “Bu filmi, diziyi izler miydin?” diye sorar. Bazı sahnelerle ilgili ona ilginç fikirler verdiğim de olur. Onun dışında izlediğim ya da okuduğum benzer hikâyeler varsa onları anlatırım. Bazen yazdığı koca bir ya da birkaç sayfayı bana okur. Ama ben sabırsızım, pek dinlemeyi sevmem. Yine de zorlar beni. Bunun dışında okuduğum, onun da ilgisini çekeceğini bildiğim bir şeyler varsa muhakkak ona okur ya da anlatırım.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Bana düşüncemi muhakkak sorar. Aklına gelen fikri ilginç bulup bulmadığımı öğrenmek ister. Heyecanlanıp heyecanlanmadığımı sorar. Bir senaryo yazıyorsa diyalogda doğallığı yakalamak için yazdıklarını okur. Yine yazdığı esprileri okur. Benim espri kafamı sever, o nedenle beğenimi almak ister.  Onun dışında pek fazla müdahil olmuyorum onun yazma sürecine. Ama Elif araştırmayı sever. Öyle ilk duyduğu ya da okuduğu şeye hemen inanmaz. Benimle paylaşır ama muhakkak farklı kaynaklardan bilgi alır.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Kedilerimiz yanında olsun ister. Bazen de yazdığı dönem, karakter ya da konu ile ilgili atmosfere girmek için anımsatacak müzikler dinler. Biraz dağınık çalışır. Kaynak kitapları yanında olur. Bir de telefonu hep yakınındadır, oradan da güncel taramalar yapar. Bunlar dışında vazgeçemediği bir şey ya da ritüeli yok. Ama benim dışımda muhakkak annesinin ve kardeşinin fikirlerini alır. Onlarla yüz yüze gelemezse bile telefonda konuşur, yazdıklarını okur. Bir de yazarken sıcak bir şeyler içip tatlı şeyler atıştırmayı sever.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

İkinci romanı ile ilgili araştırma ve okumalar yapıyor. Bununla ilgili birçok makale okudu. Kaynak kitap taradı. Hatta roman bile aldı. Sırayla onları okuduğunu biliyorum. Bir de aynı anda birkaç kitabı okuyup not çıkartıyor. Onun dışında Karma-Bir Sebep Sonuç Kılavuzu kitabını aldı, onu okuyor.

edebiyathaber.net (12 Ekim 2023)

Yorum yapın