Yazarın Odası: Duran Emre Kanacı | Meltem Dağcı

Şubat 15, 2024

Yazarın Odası: Duran Emre Kanacı | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Duran Emre Kanacı’yı, eşi Şeyma Gezen Kanacı ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Yazılarını genellikle evde, çalışma masasında yazar. Öykülerini yazarken son derece odaklanır ve çevresindeki herhangi bir gürültü dikkatini dağıtmaz. Mesela yazmaya öğle vaktinde başladıysa akşama doğru bitirir ve elindeki yazıyı bitirmeden o masadan ufak bir mola için bile ayrılmaz. Öyküsünü yazmaya başladığı gün veya en geç ertesi gün bitirdiği için çok beklemeden okumak benim için heyecanlı oluyor.

Eşinizle yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Çok paylaşımımız oluyor. Okuduğumuz kitaplar üzerine eleştirilerimizi ilk olarak birbirimize anlatırız. Kitapların biçimlerini, temalarını ve kurgularını detaylı olarak konuşuruz; ancak ben bazen bütün bunları ilk kendim keşfetmek hevesinde olduğum için ben o kitabı okuyana kadar bu konuşmaları askıya alırız.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Birbirimizi bu konuda beslediğimize inanıyorum. Hatta bazen “şu konuda bir hikâye yazsan ilginç olur” diye fikir vermişliğim çok olmuştur. O da bu fikirleri bir deney olarak görüp test etmeyi/yazmayı seviyor. Emre yazmaya başladıktan sonra da kurgunun nasıl gidebileceği konusunda tahminlerimi/fikirlerimi paylaşırım. Yazdıklarını genellikle ilk okuyan kişi olduğum için o aşamada da bazen bir editör gibi bazen de salt bir okur gibi yaklaşırım.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Yazı yazarken hiçbir ritüelden beslenmiyor aslında. Yazmaya daha çok bir trans hali gibi yaklaşıyor Emre. Dediğim gibi, yazmaya başladığı zaman onu bitirmeden masanın başından kalkmaz, kendisine seslenilirse duymaz, yazısını bitirmekten veya belli bir aşamaya getirmekten haz alır.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Necati Tosuner’den Güneş Giderken, Kazuo Ishiguro’dan Uzak Tepeler, Yan Ge’den Çin’in Tuhaf Canavarları son okuduğu kitaplar arasında.

edebiyathaber.net (15 Şubat 2024)

“<strong>Yazarın Odası: Duran Emre Kanacı | Meltem Dağcı</strong>” üzerine bir yorum

Yorum yapın