Yazarın Odası dört yaşında

Mart 22, 2023

Yazarın Odası dört yaşında

Yazarın Odası dördüncü yılını doldurdu. Edebiyat Haber bünyesinde Yazarın Odası söyleşileri bildiğiniz üzere her Perşembe yayımlanıyor. Serinin yürütücüsü Meltem Dağcı, Yazarın Odası’nın dördüncü yaşı için bir yazı kaleme aldı:

“Edebiyat alanında üreten kadın yazarlara/şairlere gereken önemi verme ve yazdıklarıyla birlikte görünürlüğünün daha da artmasını sağlamak amacıyla bu söyleşi dizisinde önceliği kadınlara yer vermem bilinçli tercihimdi. Bu bilinçle birlikte birtakım hususlara dikkat etmeye çabaladım. Kısaca bahsetmem gerekirse; yayınevi ayrımı yapmadan özellikle ilk kitapları çıkan kadın yazarları/şairleri dâhil etmeye çalıştım. (yayınevi gözetiminden kastım küçük-büyük yayınevleri ve butik yayınevlerinin arka planda kalmaması) Tek bir yazı türünü odak almadan (roman, şiir, deneme, öykü, mektup) çeşitliliğe dikkat ediyorum. Ve elbette bunların yanında homofobik bir tutum göstermeyerek LGBT+ bireylerin yanında olduğumu ifade etmem de fayda görüyorum.

Bilimkurgu-feminist yazar Ursula K. Le Guin kadınlara şöyle sesleniyor: “Daha çok kız kardeşimin yükseklere kanat çırpmasını istiyorum. Zira özgürlük, hiçbir zaman kadınların kolay kolay elde edebildiği bir şey olmadı.” Bu cümle biz kadınlar için özgürlük ortamı yaratabilmek demektir. Yazı uğraşı ve emeği için en olmadık mekânlarda -ütü masası, dikiş makinası üstü ve küçücük masalarda/odalarda- kendisine ısrarla yeni bir yazma alanı açan kadınlarla buluşmaya devam etmek dileğiyle.”

Yazarın Odası’na [email protected] aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

edebiyathaber.net (22 Mart 2023)

Yorum yapın