Sahi, bu “Kaçıncı Tekil” | Burak Soyer

Ocak 18, 2024

Sahi, bu “Kaçıncı Tekil” | Burak Soyer

Kendine has üslubuyla tanıdığımız şairlerden Özgür Ballı’nın, geleneğini çok fazla bozmadığı yeni kitabı “Kaçıncı Tekil” okuyucuyla buluştu. 

Özgür Ballı, 1977 yılında Ankara’da doğmuş. Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuş. Milliyet Sanat Genç Şairler Antolojisi’ne giren ve imzası dergilerde gözüken ilk şiiri 2000 yılında yayımlanmış. Çeyrek asırdır da çizgisini tuttuğu, takip ettiği dergilere şiirler yazmış. 2003 yılında kendi imkanlarıyla hazırladığı, şiirseverler arasında dolaşma fırsatı yakalayamayan “Siyah Martı” isimli şiir kitabından sonra ilk kitabı İronika’yı 2012 yılında okurla buluşturmuş. Bu kitabı, 2016’da yayımladığı “Ben Seni Sonra Ararım” ve 2019’daki “Astigmat Sarı” adlı kitapları izlemiş. Boş zamanlarında mühendislik yapan, sıkı bir şiir okuru olan, aynı zamanda da Aşkar dergisinin yayın kurulunda yer alan Özgür Ballı’nın son kitabı “Kaçıncı Tekil”, İthaki Yayınları tarafından yayımlandı. Kendine özgü dizelerini, geniş bir çerçevenin içerisine yerleştirerek birbirine bağladığı konular arasında çapraza alan kitap, Ballı’nın “düzeyli savrukluğu”na örnek teşkil eden şiirlerinden oluşuyor. 

Aşkar edebiyat dergisinin 22. sayısında, ilk kitabı “İronika”yla ilgili kendisiyle yapılan bir söyleşide, aslen Karadenizli olmanın coşkusunu ardından şunları dile getiriyor Ballı: “İnşaat mühendisiyim, okulu bitirdiğim günden bu yana hep mühendislik türevi işlerde çalıştım. Halen de çalışıyorum. Şiirin mühendislikle olmasa da kimi zaman matematikle bir ilgisi olduğunu düşündüğüm için işimi seviyorum. Sözel bir bölümden mezun olsaydım yine şiirle ilgilenir miydim, bunu bilmiyorum. Evliyim, ömrümün üçte birini beraber geçirdiğim, canımdan çok sevdiğim, bana hep destek olan bir eşim ve İronika’nın ithafından da anımsayacağınız, yazdığım en güzel şiir dediğim bir kızım – Sudeniz- var. Denizli’de yaşıyorum, Erzincan’da çalışıyorum, böyle yarım hayatlar. Özgür Ballı çok önemli bir karakter değil hayatın akışında. Herhangi birisi olmasını sevdikleri engelliyor diyelim. Türkiye’de doğdum, burada yaşıyorum. Bu ülkenin herkesi etkilediği kadar etkileniyorum olanlardan. Kendimi şanslı hissediyorum, bir ailem var, bir işim var, yanımda yer aldığı için çok mutlu olduğum dostlarım var, daha ne olsun.” 

“İronika”dan beri yakaladığı bu sade yaşamından gelen özgüllüğü ve özgünlüğü, “Kaçıncı Tekil”de daha da incelikle damıtan Özgür Ballı, “herkesi etkilediği kadar etkilendiği” bağla ilişkilendirerek yazıyor son kitabında da. Özelden genele, genelden özele iki ucu birbirine çıkan yollarda kendince gezinirken, kendinden bir şeyler aktarırken, etrafı da konuk etmeyi, onları gözlemeyi ihmal etmiyor. Matematik-şiir paralelinden çok fazla sapmadan, içinden geleni, elinden geldiğince satırların kendi haline bırakarak farklı izleklerin pusulası yapıyor onları. Dokunduğu ve dokundurduğu yerleri gizlice işaret ediyor okura. O noktaya nereden, nasıl geldiğini okurun bulmasını istiyor. Fazla karıştırmadan meseleleri, ne düz ne dolambaçlı yollara saparak anlatıyor. Bu yüzden kaçıncı “tekilde” kaldığını müphem bırakıyor… 

edebiyathaber.net (18 Ocak 2024)

Yorum yapın