İnsan kendini nasıl gerçekleştirir? | Nilgün çelik

Nisan 30, 2024

İnsan kendini nasıl gerçekleştirir? | Nilgün çelik

Serpilme – Kendini Bulmak Üzerine Sıradışı Bir Yolculuk- Antonia Case’nin kendi deneyiminden yola çıkarak yazdığı bana göre anı ve kişisel gelişim kategorisinde aynı anda değerlendirilebilecek bir kitap. Burada kitabın çıkış noktası kişilerin kendi potansiyellerini keşfetmeleri amaçlansa da başka bir okur, yazarın anıları düşüncesiyle de bağ kurabilir. Çünkü Case gerçek deneyimlerinden, yolculuklarından bahsederek konuyu derinleştiriyor.

Serpilme, Eksik Parça Yayınlarından bu yılın şubat ayında okurlarıyla buluşmasına rağmen hayli ilgi odağında.

Ülkemizde kişisel gelişim ve strateji yönetimine dair kitaplar 1980 yılından sonra önemsenmiş olmasını gecikmiş bir ilgi olarak nitelendiriyorum. Bu tür eserler kılavuz niteliği taşıdığından birçok insanın belki de başkalarıyla paylaşmadan bir çıkış yolu bulmasına yardımcı olmuştur kanısındayım. Bu anlamda kişisel gelişim kategorisinde olan tüm kitapları önemsiyorum. Mutlaka bir noktada ister anlık ister yaşamına yön vermeye yönelik davranış bilincine eriştirdiğini düşünmekteyim.  Kişisel gelişim kitapları iyimser ve umut veren, kişinin içinde fark etmeden yaşadığı “gücü” ortaya çıkarması açısından da önemli kuşkusuz.

Serpilme birçok okurun çıkış noktasına öncülük edecek elbette. O denli gerçek ve samimiyetle yazılmış. Bir kurgunun içinde bir yaşamın izinde, bilge bir aydını dinler gibi okudum. “Yakanıza yapışan bir kimlikten kendinizi nasıl sıyırırsınız?” (s,30) sorusunun peşine takılmayacak okur düşünemem. Kişinin kendisi olma yolunda mücadelesinde samimi açık cümlelerle ayna oluyor, Antonia Case. “Kendinizi gerçekleştirmek, kendinizden memnun olmak ve kendi hedefleriniz doğrultusunda hareket etmek demek bir bütün olarak toplum da dahil olmak üzere başkalarının talepleri tarafından yönlendirilmemektir.” (s,31)

Eseri diğer gelişim kitaplarından ayıran ve aynı zamanda zenginleştiren önemli bir özelliği var. Yazar son on yıl okuduğu biriktirdiği tüm düşünce insanlarından, filozoflardan, alıntılar ve benzetmeler, karşılaştırmalar yapıyor. Nietzche’nin felsefesinden karşılaştırmalı mitoloji ve karşılaştırmalı din alanlarında önemli eserleri olan Joseph Campbell’e kadar alıntılar var. Abraham Maslow’dan insanların kişisel özellikleri hakkında önerileri, uyarıları okura sunuyor. Güzel bir sonuca varıyor: “Kendini gerçekleştirenler, kendi kusurlarını kabul ederler.” (s,31) Sanırım bu cümle ile kitabın anlamı ve amacı da ortaya çıkmış oluyor. İnsan kendini nasıl gerçekleştirir?  Cevabı bu kitapta.

Antonia Case, işte bu gerçekleşme eylemi için her şeyi bir kenara iterek valizini alıp, Arjantin’den Ekvador’a, Fransa’dan İspanya’ya birçok ülkeyi geziyor. Bu gezide gördüğü tanık olduğu, yaşadığı her bir olayda okuruna söyleyeceği cümleleri var. Bunlar kişinin hedeflediği başarıya ulaşması, yaşamını olumlu yönde yönetebilmesi ve kolaylaştırması için derin ve önemli yollar. Okur kendine düşeni, kendine şans verebilmeyi kim bilir belki de bu kitapla başaracak?

Antonia Case, eserin adını yine bir filozoftan, Yunan filozof Aristotales’ten almıştır. Eudaimonia.  Serpilme olarak çevrilir. Eu, iyi anlamında, daimon, tanrısallık ve ruh anlamında olduğunun altını çizen yazar şöyle der; Aristoteles’e göre bizler hayatlarımızın gidişatını yönlendirebilen rasyonel varlıklarız ve olayların zincirleme reaksiyonunu serbest bırakma ya da bizi yeniden yaratabilecek bir dizi olayı harekete geçirme gücüne sahibiz. Aristoteles’e göre iyi yaşamak ve gelişmek, bu nadir yeteneğin farkına varmak ve kontrolü ele almaktır.” (s,257)

Birçok okur için başucu kitabı olmayı hak eden, Kendini Bulma Yolunda Sıradışı Bir Yolculuk: Serpilme’yi herkes okumalı ve önermeli diye düşünüyorum.

edebiyathaber.net (30 Nisan 2024)

Yorum yapın