Hatice Demir’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Mart 22, 2023

Hatice Demir’e 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

İçimdeki çocuk sözcüklerin dünyasında oynamayı çok seviyor. Çocuk şaşkınlığını ve doğallığını çok seviyorum. Onlarla birlikte heyecanlanmayı da çok seviyorum.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

Okumayı ilk öğrendiğim zamanlardaki büyük yazılı ve çok resimli kitapları saymazsak okuduğumu hatırladığım en eski kitap Heidi’ydi. Babamın öğretmen arkadaşlarının birinin evinde görmüştüm. Kalın ve kahverengi ciltliydi. Kitaplıktan bir merak alıp evirip çevirip incelemiştim. Onlar da bu merakımı görünce istersem alıp okuyabileceğimi söylemişlerdi. Belki ilk kez ciltli, eski bir kitap gördüğüm için olabilir, çocuk dünyamda sihirli bir kitap gibi gelmişti. Heidi’nin tüm olumsuzluklara rağmen içinde yeşerttiği umudu hala seviyorum.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Sally Nicholls’un “Sonsuza Kadar Yaşamanın Yolları” adlı kitabını okuduğumda biraz sarsılmış, hatta itiraf etmeliyim ki biraz ağlamış, sonra da gülümsemiştim. Dil olarak düşünüldüğünde değil belki ama farklı duyguları bu kadar derinden hissettiren bir kitabı yazmayı isterdim.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

Ahmet Büke’nin “Babaannem, Kurbağalar ve Hayat” adlı kitabını okudum. Kitabın karakterlerce zenginliğini çok sevdim. Bir Çineli olarak kendi çocukluğuma dair izler bulmak beni mutlu etti. 

edebiyathaber.net (22 Mart 2023)

Yorum yapın