Yazarın Odası: Çilem Dilber | Meltem Dağcı

Ekim 14, 2021

Yazarın Odası: Çilem Dilber | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Çilem Dilber’i, arkadaşı Meral Adalı ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Çilem’le aynı okulda çalışıyoruz. Önceki yıllarda okul dışı vakitlerimizi kafede yazarak geçiriyorduk. Düzenli olarak her Salı ve Cuma öğleden sonralarımızı yazmaya, yazdığımız metinleri değerlendirmeye ayırmıştık. Gülüp eğlendiğimiz, saçmaladığımız, yazdıklarımızla dalga geçtiğimiz ya da göklere çıkardığımız bir dolu anı biriktirdik.

Arkadaşınızla yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Okumalarını benimle paylaşır. Hangi kitabı okuduğunu, nasıl bulduğunu ben ona sorarım ya da o bana anlatır. Sevdiği bir öykü olduğunda benim de okumamı ister. Eğer bir öykü üzerine çalışıyorsa ya da ben bir öykü üzerine çalışıyorsam birbirimize öyküyle ilgili ilham verici kitaplar öneririz. Bazen bir yazarın bir öykü karakterini nasıl oluşturduğu üzerine uzun uzun konuşuruz, bazen konu seçimleri. Aslında en çok konu ve aktarım üzerine. Yeni çıkan öykü kitaplarını takip ederiz. Son zamanlarda birlikte oturup yazamıyoruz. Çalışma şartlarımızdan dolayı. Yine de bir öyküye başladığında ya da öyküyü bitirdiğinde haberim olur mutlaka.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Genelde kurguyla ilgili konuşuruz. Bu konuda titiz ve detaycı diyebilirim. Başlık konusunda kendine güvenmediği için bazen birlikte başlık düşünürüz. Öykü fikrimiz olduğunda fikir üzerine konuşuruz. Çilem’le öykü konuşurken benim aklıma yeni bir öykü konusu gelir bazen. Bu anlamda yazdıklarımız ya da okuduklarımız üzerine konuşmayı ilham verici buluyoruz ikimiz de.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Aslında çok fazla ritüeli yoktur. Son zamanlarda yoğun bir temposu var. Ne zaman nerede fırsat bulursa yazıyor, fırsat yaratmaya çalışıyor. Kalem, defter kullanmıyor. Not aldığı bir defteri var ama öykü yazarken defter yerine bilgisayar kullanıyor.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Dorian Gray’in portresini okuyor şu an. Yine yakın zamanda okuduğu Yasak Olmayan Hazlar (Adam Phillips) kitabından sonra tekrar okumaya karar verdiğini söylemişti.

 Jung’un Dört Arketip Kitabı da yakın zamanda elinde gördüklerimden. Yüz kitap yayınlarından çoğu kitabı birlikte okuduk, en son William Trevor’ın Yağmurdan Sonra kitabı da Çilem’in yakın zamanda okuduğu öykü kitaplarından.

edebiyathaber.net (14 Ekim 2021)

Yorum yapın