Yazar ve eğitimci Hamdullah Köseoğlu vefat etti

Ocak 17, 2022

Yazar ve eğitimci Hamdullah Köseoğlu vefat etti

Yazar ve eğitimci Hamdullah Köseoğlu uzun süredir tedavi altında olduğu hastanede  vefat etti. 

50’den fazla yapıtı bulunan 77 yaşındaki Köseoğlu’nun cenazesi, Tire Asri Kabristanlığı’na defnedilecek.

Hamdullah Köseoğlu kimdir?

Aslı Hanım ile Çiftçi Hamit Köse’nin oğlu olarak Kars’ta doğdu. ilk ve orta öğrenimini Kars’ta tamamladı. 1969’da Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. 1970-1980 yılları arasında Tire Lisesi’nde, 1980-1996 yılları arasında Tire İmam-Hatip Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yaptı. İlk öyküsü “Gülenaz” lisedeyken Varlık Yıllığı’nda çıktı. 1981 yılında Kırık Testi, Gül Açar Yüreğimde; 1984 yılında Kara Bir Gecede (Halkevi Öykü Ödülü) adlı kitapları yayımlandı.

Uzun bir süre yazmaya ara verdikten sonra, 1997 yılında Saksı ile Çekirdek (BU Yayınevi Mansiyon Ödülü), Aynalı Geyik (Mevlüt Kaplan Roman İkincilik Ödülü); 1998 yılında Canı Sıkılan Kitap (Vedat Dalokay Öykü Ödülü); Kar Çiçekleri (BU Yayınevi Masal İkincilik Ödülü); 1999 yılında Çocukluğum Hoşça Kal (Mevlüt Kaplan Öykü Ödülü); Barış Koyağı (Tömer Masal Üçüncülük Ödülü); Sevgi ile Barış, Okuma Sevgisi; Yiğit’in Arkadaşları; 2000 yılında Uzak Yaz (BU Yayınevi Roman Ödülü); Kardelen (BU Yayınevi Roman Dördüncülük Ödülü) aldı.

Ömer Seyfettin, Gezginler Kulübü, Samim Kocagöz, Ümit Kaftancıoğlu öykü ödüllerinin de sahibi olan yazar, 1997 yılında emekli oldu. İzmir Tire’de yaşamaktaydi.

Eserlerinde çocuk okurlarını insan, doğa ve yaşam gerçeği üzerinde düşündürmeyi amaçlayan Köseoğlu, ele aldığı konuları çocuk gerçekliğine uygun bir anlayışla oluşturmaktadır. Anlatımın duru ve yalın tümcelerle yapılandırıldığı yapıtlar, çocuklarda ve gençlerde Türkçeye karşı sevgi uyandıracak özellikleri örneklendirmektedir. Kullanılan dil çocuk okura anadilini sevdirmeye, dil bilinci ve duyarlığı geliştirmeye dönük bir kullanım içermektedir. Anadilimizi kullanma duyarlığını şiirsel anlatımla birleştiren yazar, yapıtlarını bir dil işçisi titizliği ile oluşturmaktadır.

Yazarın eserlerinde dikkati çeken bir diğer unsur da kadınlara verilen değerdir. Kadın erkek rollerinin çağdaş yaşamın gereklerine uygun olarak örneklendirdiği eserlerinde, kadın yüceltilmiş, rol model bir karakter çerçevesi ile okura sunulmaktadır. Kadınlarında birçok işte başarılı olabileceklerini, yaşamı devam ettirmede etkin bir sorumluluk üstlenebileceklerini yapıtlarındaki kadın karakterlerin üstlendikleri roller aracılığı ile duyumsatan Köseoğlu, çocuk ve gençlik edebiyatının üretken yazarları arasında yer almaktadır.

Kaynakça: http://teis.yesevi.edu.tr/madde-detay/koseoglu-hamdullah

edebiyathaber.net (17 Ocak 2021)

Yorum yapın